Magazin

Koje namirnice trebate jesti u martu? Kelj i repa bogati kalijem, rotkvice folnom kiselinom, artičoka ima najviše antioksidanata

Mjesec mart je upravo vrijeme kada mami prvim zrakama sunca i podsjeća da proljeće stiže, a s njim i veći izbor voća i povrća. Uz malo truda i još manje novca, možete napraviti vrlo ukusan i zdrav obrok

Kelj

Možemo ga naći tokom cijele zime, koristiti u više vrsta jela i kupiti po pristupačnim cijenama. Kelj je bogat kalijem, vlaknima te vitaminima A i C, a ima više kalcija od drugog zeljastog povrća. Kelj možete jesti sirovog na salatu ili kratko kuhati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine te izgubiti gorak okus koji neki ne vole. Kod nas se najčešće pravi na lešo, kao varivo ili se stavlja u musaku.

Ljutika

Srodna je s lukom, ali ima blaži okus. To je zapravo podvrsta luka koja ima manje glavice, tanje slojeve i manje vode od običnog luka. Poznato je da sve vrste luka imaju dobro djelovanje u borbi protiv karcinoma, a da biste iskoristili blagodati ljutike, u dnevnu prehranu uvrstite dvije kašičice. Ljutika se najčešće koristi u salatama te preljevima i umacima za salatu.

Loading...

Repa

Ovo je korjenasto povrće također puno kalija, vlaknima i vitaminom C, ima i antioksidativno djelovanje. Od ostalih nutrijenata, repa ima vitamin K, željezo i kalcij. Osim kao varivo, probajte je peći zajedno s mrkvom i slatkim krompirom u rerni.

Rotkvice

Pravi su vjesnici proljeća s prelijepom crvenom bojom, a ljutkastim okusom upozoravaju da zima još nije završila. Rotkvice su bogate vlaknima, vitmanom C, folnom kiselinom, kalijem i vrlo malo kalorija.

Artičoke

Artičoka je mediteranska biljka. Kao i ostalo zeleno povrće ima puno vlakana, vitamina C i K, ali je među deset namirnica koje imaju naviše antioksidanata. Nakon što ih očistite treba ih kuhati do 45 minuta s malo limunovog soka. Artičoka ima nešto višu količinu natrija pa pripazite da ne dodajete puno soli.

Izvor
Aura
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!