Banjaluka

Bolji uslovi za rad Centra za razvoj poljoprivrede i sela: U pripremi novi projekti

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, obišao je danas Centar za razvoj poljoprivrede i sela, povodom njihovog preseljenja u nove prostorije. Na novoj lokaciji u Ulici vojvode Momčila br. 10 i 12 objedinjene su službe uprave Centra, koje su ranije bile na nekoliko lokacija u naselju Stračevica.

On je podsjetio da su na samom početku mandata aktuelne gradske administracije organizaciono promijenjene nadležnosti Centra.

Loading...

– Centar se više ne bavi komunalnom infrastrukturom na seoskom području. Vodovode je preuzeo gradski „Vodovod“, a javnu rasvjetu Odjeljenje za komunalne poslove, tako da je Centar isključivo fokusiran na podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju i dijelom na poljoprivrednu proizvodnju na Razvojno-edukativnom centru na Manjači – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela
Centar za razvoj poljoprivrede i sela

Prema njegovim riječima, u ovoj godini je budžetom za podsticaje planirano 1,1 miliona KM i ti podsticaji biće dodijeljeni putem Centra.

– Svake godine je veoma veliki interes za te subvencije, za koje Centar svojim pravilnicima uredi prioritete za dodjelu. Prošle godine smo imali i više sredstava, jer smo naknadno iz suficita obezbijedili dodatnih 200.000 KM. Ako i ove godine budemo imali povoljnu finansijsku situaciju, moći ćemo još sredstava locirati za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji – istakao je Radojičić i dodao da je, uz ova sredstava, oko pola miliona KM -usmjereno za proizvodnju na Manjači, po različitim osnovama, gdje postoji potencijal daljeg razvoja.

On je naveo da je Centar za ovu godinu pripremio niz dobrih projekata za koje su nam potrebni različiti partneri, od načina uklanjanja animalnog otpada pa do razvoja turizma na seoskom i području Manjače.

– Sa te strane smo spremni, ukoliko bi nam bili dostupni neki međunarodni fondovi – zaključio je Radojičić.

Draško Ilić

Igor Radojičić i Draško ilić
Igor Radojičić i Draško ilić

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je da se Centar nalazi u novim prostorijama zahvaljujući podršci Grada i aktivnostima Centra.

“Ovo je danas jedan uređen prostor, u kojem naše službe funkcionišu za dobrobit 1.515 poljoprivrednih gazdinstava registrovanih u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/, od kojih njih oko 1.200 i danas koriste podsticaje Centra”, naveo je on.

On je dodao da je cilj Centra izrada resursne karte koja će biti skup pokazatelja u kojem pravcu treba da djeluju, sa naglaskom na prioritete.

Tokom analiza koje je radio Centar, prema njegovim riječima, došlo se do saznanja da gradu nedostaje prodajni prostor za male poljoprivredne proizvođače.

“U saradnji sa gradskim službama odredili smo lokaciju u Lazarevu, na mjestu nikada aktivirane tržnice, koju ćemo urediti i na njoj će isključivo naši poljoprivredni proizvođači prodavati svoje proizvode”, naveo je Ilić.

On je najavio da će u Banjaluci uskoro biti otvorena i Hercegovačka kuća, radi promocije hercegovačkih proizvoda i podrške turističkim sadržajima, a planirano je i uspostavljanje brenda “Krajiška kuća”.

“Sve ovo biće značajna podrška poljoprivrednicima, koji će imati gdje da unovče ono što su proizveli, a istovremeno će omogućiti svim sugrađanima da kupe provjerene domaće proizvode”, kaže Ilić.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!