Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Azinović: Na ratišta u Siriju i Irak otišlo 240 punoljetnih osoba iz BiH

Na ratišta u Siriju i Irak iz BiH je otišlo oko 240 punoljetnih lica od kojih je oko 180 muškaraca i 60 žena koje su sa sobom povele i oko osamdesetoro djece, navodi profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Vlado Azinović.

Azinović, koji je i ekspert za terorizam, navodi da je još isto toliko djece, čiji su jedan ili oba roditelja državljani BiH, rođeno u proteklih šest godina u Siriji i Iraku.

– Krajem prošle godine procjenjivalo se da je još 100 punoljetnih državljana BiH ostalo na tom području, po pedesetak muškaraca i žena. Vjeruje se da je oko trećine ovih lica u Islamskoj državi, a da su ostali u bivšem Al-Nusra frontu. Nešto više od 50 lica se vratilo u BiH, a blizu 90 ih je poginulo ili umrlo – ističe Azinović.

Pozivajući se na procjene relevantnih službi, Azinović navodi da je sa zapadnog Balkana na ratišta u Siriji i Iraku od 2012. do 2016. godine otišlo više od hiljadu lica, među kojima je bilo i djece.

Komentarišući poziv predsjednika SAD Donalda Trampa zemljama u Evropi da preuzmu svoje “isilovce”, Azinović kaže da se u javnosti govori da bi u BiH trebalo da bude vraćeno 10 lica.

– Ako budu vraćeni, nema sumnje da ih čeka istraga, moguće podizanje optužnice, suđenje i, vjerovatno, zatvor – rekao je Azinović za federalnu štampu.

Prema njegovim riječima, već mjesecima tri žene iz BiH i njihovo devetoro djece borave u jednom od kurdskih logora na sjeveru Iraka u veoma teškim uslovima.

– Pokušaji njihovih najbližih u BiH da im u dogovoru sa ovdašnjim vlastima bude omogućen povratak do sada su bili neuspješni – navodi Azinović.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button