Privreda

Braun: Akcize na gorivo povećale investicije u auto-puteve

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH Јan Braun izjavio je da su dodatne akcize na gorivo u BiH uvedene prošle godine povećale investicije za izgradnju auto-puteva.

– Od kada su akcize usvojene, mi smo pustili 156 miliona evra pozajmice, koje smo bili već pripremili, ali smo ih blokirali – nismo ih mogli pustiti dok nisu uvedene akcize na gorivo – rekao je Braun za televiziju N1 i dodao da je dato još 250 miliona evra za nove dijelove Koridora “Pet ce”.

On je najavio da je planirano da u maju, na godišnjem sastanku odbora guvernera EBRD-a koji će biti održan u Sarajevu, bude potpisana pozajmica od 210 miliona evra za obilaznicu Doboj.

– I to ćemo uraditi i naredne godine i godinu poslije i to je samo od EBRD-a, a slični iznosi dolaze iz Evropske investicione banke – naveo je Braun.

Prema njegovim riječima, u kontekstu postizanja konkurentnosti domaće ekonomije na tržištu EU krucijalna je reforma javnih preduzeća, uključujući i privatizaciju telekoma.

Lošu percepciju stanovnika BiH kada je riiječ o privatizaciji Braun vidi u tome što nisu korištene najbolje prakse.

Kao dobar primjer naveo je zenički “Arselor Mital”, ističući da se ova kompanija širi i da je investirala više od 200 miliona evra u Zenicu, uključujući mnogo novca za unapređenje životne sredine.

Braun je rekao da budućnost BiH vidi kao pozitivnu i dodao da je godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a u maju u Sarajevu jedan od načina da se vrati nada u bolju budućnost BiH.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!