Društvo

Akcija za osnovce: Stariji učenici ostavljaju udžbenike za mlađe đake

BANJALUKA – Besplatni udžbenici neće čekati iduću godinu, nego je planirano pokretanje akcije u kojoj bi na napravljenim punktovima na kraju ove školske godine djeca donosila svoje korištene udžbenike za mlađe đake.

Rekao je ovo juče Duško Tadić, pokretač inicijative za besplatne udžbenike svim osnovcima u RS.

“Ti udžbenici starijih učenika bi se na punktovima dijelili učenicima onoliko koliko bi bilo mogućnosti. Najbitnije je da bi svi učenici mogli da dođu da uzmu udžbenike, a jedini osnov za to bi bila đačka knjižica kojom bi dokazivali da upisuju razred za koji traže udžbenike, a prosjek ocjena ne bi bio bitan”, istakao je Tadić.

Naglasio je da, nakon što je inicijativa za besplatne udžbenike u RS prošle sedmice jednoglasno usvojena u Narodnoj skupštini RS, izglasan je i zaključak koji obavezuje Vladu RS da u budžetu za 2020. godinu planira novac za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za socijalno osjetljive kategorije osnovaca u RS. Pohvalio je to što su se svi okupili oko iste ideje da treba pomoći i djeci i porodicima koje školuju svoju djecu. Ističe da će se time obezbijediti jedan dio udžbenika i da očekuju da obećano bude i ispunjeno, te da imaju usmena obećanja da će bar još jedan ili dva razreda dobiti besplatne udžbenike od iduće godine.

“Najmanje što očekujemo da iduće godine jedan ili dva razreda dobiju udžbenike, čime bi pokazali da su sa ozbiljnošću pristupili ovom problemu. Za nekoliko godina se sistemski sigurno može riješiti ovaj problem, kako bi se rasteretile porodice”, rekao je Tadić i dodao da za realizaciju inicijative besplatnih udžbenika za sve osnovce u RS neće trebati 11 miliona KM, jer se dio već izdvaja za prve i druge razrede, te da se već obezbjeđuju besplatni udžbenici za pojedine kategorije.*

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!