Društvo

Nakon 78 godina gradi se pravoslavna crkva u Sloveniji

KOPAR – Prvi pravoslavni hram u Sloveniji, nakon skoro 80 godina biće izgrađen u Kopru. Juče je osveštan krst i zemlja na mjestu gdje bi već ove godine trebalo da se počne sa gradnjom hrama.

Loading...

Dugo su to čekali vjernici koji žive u Kopru i okolnim mjestima. Do sada su se Bogu molili u prostorijama koje im je pozajmila Rimokatolička crkva. Danas su kažu, ponosniji nego ikad.

“Šta da vam kažem, dobićemo objekat gdje ćemo se okupljati. Sve je dobro samo kad priđeš tamo prema sjeveru, nije prema istoku. Ovo će nešto mnogo drugačije da bude”, kaže Radomir Vujičić.

“Zadovoljni i veseli. Drago nam je da smo doživjeli da i u našoj generaciji počnemo da gradimo crkvu. Jer mlađe generacije vjerovatno će imati teže mogućnosti”, kaže Savo Radić.

Pravoslavni hramovi rušeni su u Drugom svjetskom ratu, a od tada je jedino mjesto koje su vjernici imali za molitvu bila Ljubljanska pravoslavna crkva. Hram će, kažu sveštenici vratiti nadu srpskom narodu koji živi u Slovenji.

“Pravoslavnih Srba ovdje ima možda 50 ili 60 hiljda, možda i više. Ali u svakom slučaju ima ih sve više i više. Postoji potreba za hramovima prije svega zbog činjeice da naš narod ipak sve više i više se vezuje za crkvu naročito kada je izvan svoje matice”, kaže mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

“Na taj način možemo još više da ojačamo duh pravoslavni da zadržimo dalje svoju kulturu i svoju pripadnost ovdje u Sloveniji iako smo neki rođeni i živimo ovdje već generacijski”, kaže sveštenik Dejan Mandić.

Da je hram želja srpskog življa u Sloveniji, čuo je i Mladen Milanović iz Mrkonjić Grada. Nije, kaže, dugo razmišljao, pa je u dogovoru sa sveštenikom, i tadašnjim gradonačelnikom Kopra, kupio zemljište na kojem će biti igrađen novi hram.

“Ja sam pri crkvi. Tu se i ukazala prilika obzirom da sam u Ljubljani sa gospodinom Popovićem sam bio. I tako je krenula jedna ideja od našeg sveštenika Dejana da trebamo da kupimo zemljište. Rekao mi je da ima dosta vjernih Srba. Tako da sam odlučio da uradim to ovdje, da dam svoj doprinos za naš narod Srpski ovdje”, kaže Mladen Milanović.

Juče je povodom osveštanja krsta služena i liturgija u pozajmljenim prostorijama rimoatoličke crkve u Kopru.

Prva prvoslavna bogomolja nakon 1941. godine u Sloveniji biće sagrađena nedaleko od samog centra Kopra. To je posebno obradovalo brojne pravoslavne vjernike koji će, kako kažu, konačno dobiti svoje mjesto za okupljanje i molitvu.

(ATV)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!