Društvo

Prije 13 godina preminuo Slobodan Milošević

BEOGRAD – U pritvoru Haškog tribunala na današnji dan prije 13 godina preminuo je nekadašnji predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević, a tim povodom ruski stručnjak za Balkan Jelena Guskova izjavila je da se poslije Miloševića ništa prema Srbiji nije promijenilo i da su “oni koji ispostavljaju račune na istim adresama”.

“Njihovi interesi su isti, poslije Miloševića samo je odgođeno rasparčavanje srpskih teritorija, a nisam sigurna da li će biti i naknadnih zahtjeva, poslije samoproglašenja Kosova i Metohije koje je pomogla takozvana međunarodna zajednica”, rekla je Guskova za “Večernje novosti”.

Slobodan Milošević umro je 11. marta 2006. godine tokom suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u ratovima tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Milošević je na prvim višestranačkim izborima u Srbiji poslije Drugog svjetskog rata u decembru 1989. godine izabran za predsjednika Srbije.

Na prijevremenim izborima u decembru 1992. ponovo je izabran za predsjednika Srbije, a od 1997. godine do oktobra 2000. godine bio je predsjednik SR Jugoslavije.

Milošević je predvodio delegaciju u kojoj su bila po tri člana iz SR Jugoslavije i Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu u novembru 1995. godine.

Tada je u ime delegacije parafirao Sporazum o miru u BiH, poznat kao Dejtonski sporazum, koji je, zatim, potpisan decembra 1995. godine u Parizu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu je 27. maja 1999. godine objavio optužnicu protiv Miloševića, dva mjeseca nakon što je NATO počeo da bombarduje SR Jugoslaviju.

Period Miloševićeve vlasti završena je krajem 2000. godine pobjedom udružene Demokratske opozicije Srbije na izborima za predsjednika SR Jugoslavije.

Uhapšen je 31. marta 2001. godine u Beogradu, a izručen Haškom tribunalu 28. juna iste godine.

Milošević je, kako su navodili mediji, tvrdio da je neko u Hagu preduzimao “aktivne i smišljene korake” da uništi njegovo zdravlje i da su, s ciljem da se to prikrije, sudije tog suda odbile da mu dozvole liječenje u Moskvi.

Zvaničnici Tribunala tokom suđenja su više puta tvrdili da Milošević manipuliše svojim zdravljem i da odbija da poštuje propisani ljekarski režim.

Njegovo tijelo dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana bilo je izloženo u Muzeju “25. maj” u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Sahranjen je u Požarevcu, u porodičnom dvorištu, gdje će i danas predstavnici Udruženja “Sloboda”, koje njeguje uspomene na Miloševića, položiti vijence i cvijeće.

(SRNA)

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!