Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Tompson oslobođen za "Za dom spremni", MUP podnio žalbu

ŠIBENIK – Hrvatski kantautor, Marko Perković Tompson oslobođen je u šibenskom Prekršajnom sudu optužbi za korišćenje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ na koncertima.

Policija, koja ga je prijavila, je ovoga puta podnijela žalbu pa će konačnu presudu donijeti Visoki prekršajni sud u Zagrebu, piše hrvatski portal Novosti.

Prekršajni sud u Šibeniku oslobodio je Tompsona u postupku koji je pokrenut zbog korištćenja ustaškog pozdrava ‘za dom spremni’ na tri koncerta iz 2016. i 2017. godine, saznaje portal.

Tompson je u oktobru 2018. oslobođen optužbe za narušavanje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na koncertu koji je održan 5. avgusta 2016. godine, tokom godišnjice Oluje u Kninu.

Oslobađajuća odluka odnosi se i na nastupe od 21. januara i 26. avgusta 2017. godine.

Šibenskom presudom nastavljena je praksa po kojoj se pjevač na sudovima lišava odgovornosti za korišćenje ustaškog pokliča na početku pjesme ‘Bojna Čavoglave’.

Policija je u ovom slučaju podnijela žalbu, pa će završnu riječ imati Visoki prekršajni sud u Zagrebu.

Zahvaljujući toj žalbi, javnost će saznati na koji način više instance tretiraju procjene lokalnih sudova kad je riječ o Tompsonu.

U posljednje četiri godine MUP naime nije podnosio žalbe, pa je mišljenje opstinskih sudija postajalo i konačno.

Sudija u Slunju Nada Turkalj prije dvije godine je oslobodila Tompsona tvrdnjom da korišćenje ustaškog pozdrava nije bilo praćeno političkim porukama, nije izazivalo remećenje javnog reda i mira niti je pjevač na taj način podsticao mržnju na snovu nacionalne i jverske pripadnosti.

Slunjska policija nije uložila žalbu, sa obrazloženjem da nemaju novih dokaza koje bi uvrstili u nastavak postupka.

Prošle godine MUP je namjerno propustio prekršajno da prijavi Tompsona zbog nastupa povodom Oluje, pozivajući se upravo na slunjsku presudu, iako za njen konačni ishod snose najveću odgovornost. Da su se žalili, presuda bi dospjela na reviziju Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu, kao u najnovijem postupku.

Inače, prema statistikama MUP-a, od januara 2011. do decembra 2018. godine zbog pozdrava ‘za dom spremni’ podnijete su prijave protiv 136 osoba na 121 događaju.

Od toga su više od 20 puta sankcije ispisane zbog uzvikivanja ‘za dom spremni’, a desetak puta zbog objave istog sadržaja na društvenim mrežama.

Ta je statistika direktno povezana sa Tompsonovim korišćenjem tog pozdrava. Redovno ga izvikuje posljednjih 27 godina, a sada ga je njegov tim počeo objavljivati i na Fejsbuku.

Kad se 1992. godine branio od optužbi za ustaštvo i korišćnje pozdrava ‘za dom spremni’, Tompson je u jednom intervjuu rekao da se ‘mnogima ne sviđa što u pjesmi pominje ustaški poklič i pritom na koncertima digne ruku u nacistički pozdrav”.

Suočen s kontinuiranim kritikama da koketira s fašizmom, nekoliko godina poslije ostao je na liniji.

“Moje političko uvjerenje je stvarno takvo da poštujem poglavnika”, izjavio je Tompson, podsjeća portal Novosti.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button