Hronika

U FBiH šest puta više krađa vozila nego u RS

BANJALUKA, SARAJEVO – U Federaciji BiH je prošle godine ukradeno šest puta više vozila nego u Republici Srpskoj.

Loading...

Preciznije, na području Republike Srpske evidentirana su 82 krivična djela u vezi sa krađama automobila, a u FBiH 494.

Inače, i policija u RS, i ona u FBiH su prošle godine zabilježile manje krađa četvorotočkaša u odnosu na godinu ranije. Naime, u 2017. su u FBiH ukradena 654, a u RS 123 vozila.

Auto-mafija, sudeći po iskustvima oba entitetska MUP-a, najviše voli automobile proizvedene u Njemačkoj.

“U 2018. godini u najvećem broju slučajeva su otuđena vozila vrijednosti do 10.000 KM, marke folksvagen golf i audi”, rekli su za “Nezavisne” iz MUP-a Republike Srpske.

“Folksvagenova” vozila su lani bila najčešće kradena i na području FBiH, a zatim slijede škoda, BMW i audi.

“Za krađe vozila u prošloj godini prijavljeno je 76 lica”, rekli su iz Federalne uprave policije.

Kada je riječ o FBiH, MUP Zeničko-dobojskog kantona spada u one kantonalne MUP-ove koji su prošle godine najviše smanjili problematiku krađa četvorotočkaša. Naime, lani su ih imali 35, a godinu ranije čak 63.

Još boljim rezultatima može se pohvaliti MUP SBK, gdje je prošle godine ukradeno 19, a godinu ranije 58 automobila.

Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK, rekao je da su u prošloj godini, u pogledu borbe protiv krađe vozila, postigli dobar rezultat.

“Od 19 prijavljenih djela rasvijetljena su četiri, dok je 10 vozila od strane policijskih službenika i vlasnika vozila pronađeno napušteno, te vraćeno vlasnicima”, naveo je Hodžić.

Po njegovim riječima, smanjenju broja ukradenih vozila doprinijele su pojačane aktivnosti policije.

“Te aktivnosti su se ogledale kroz kontrolu i preglede kriminogenih osoba, opservacije terena. Tu spadaju i druge mjere i radnje koje su bile usmjerene na prevenciju krađe motornih vozila, ali i poduzimanje represivnih mjera protiv izvršilaca ovih krivičnih djela”, naglasio je Hodžić.

Ukoliko strahujete da bi vaš ljubimac na četiri točka mogao postati plijen kriminalaca, postoje načini da smanjite rizik:

Kad napuštate vozilo, bilo to makar nakratko, treba da zatvorite prozore, ugasite motor, izvučete ključ iz kontakt brave i zaključate automobil.
U vozilu ne treba ostavljati torbu, novčanik, mobilni telefon, dokumente ili druge vrijedne predmete koji mogu privući lopova.
Automobil ne treba ostavljati duži period na mračnim i pustim mjestima.
Vlasnik vozila može postaviti dodatnu zaštitnu bravu na upravljač ili polugu za njegovu blokadu.
Možete ugraditi i alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora ili ugraditi polugu za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!