Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Komisija za Srebrenicu će tražiti pomoć generala Mekenzija

Bivši komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi biće angažovan u radu Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, kao i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, piše današnji “Glas Srpske”.

List navodi tvrdnje jednog od bliskih saradnika predsjedavajućeg te komisije i izraelskog stručnjaka za istraživanje Holokausta Gideona Grajfa, da je gotovo sigurno da će Mekenzi biti pozvan da, u najmanju ruku, iznese svoja saznanja o dešavanjima u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, sa akcentom na Sarajevo, zato što ima nesporan kredibilitet da o tome govori. 

“Ako komandant Unprofora iz tog perioda nije mjerodavan i kredibilan da govori o onome što se dešavalo, onda ne znam ko jeste. Da Mekenzi nije nekoliko puta izrazio sumnju u `zvaničnu` verziju dešavanja u Srebrenici, vjerovatno bi bio miljenik bošnjačke politike, ali pošto je iznosio suprotan stav i tvrdio da tamo nije počinjen genocid, onda je njegov kredibilitet sporan”, kaže sagovornik “Glasa Srpske”. 

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da su međunarodne komisije za Srebrenicu i Sarajevo potpuno nezavisne i da ne zna ko će osim imenovanih članova učestvovati u njihovom radu, ali pozdravlja namjeru da pojedinci, kao što je penzionisani kanadski general, bar u svojstvu svjedoka iznesu svoja zapažanja iz spornog perioda. 

“Vrlo je značajno da čovjek koji je boravio ovdje i bio direktan učesnik nekih događaja iznosi mišljenje koje odgovara namjeri da bude preispitano šta se zaista dešavalo i u srebreničkoj regiji i na području Sarajeva”, kaže Kojić. 

General Luis Mekenzi rekao je nedavno da 1995. godine u Srebrenici nije počinjen genocid, već ratni zločin, a da su prethodno zločin nad Srbima u srebreničkim selima počinile jedinice Nasera Orića, čije oslobađanje u Hagu smatra sramotnim.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button