Banjaluka

Održana druga srbačka “Traktorijada”: Spretnost traktorista magnet za publiku

Srbac – Druga srbačka “Traktorijada” okupila je u Poveliču više od stotinu traktorista, koji su se u nedjelju takmičili u dvije discipline, a najbrži u vožnji prikolice u rikverc bio je Srđan Gavrilović iz Nove Topole, dok su u disciplini navlačenja traktora bila tri pobjednika.

Ta disciplina podijeljena je u tri kategorije do 35, 70 i 130 konjskih snaga, a jedan od pobjednika Ognjen Školnik iz Nožičkog dolazi iz porodice koja ima višedecenijsku tradiciju bavljenja poljoprivredom i posjeduje zavidnu poljoprivrednu mehanizaciju.

– Na takmičenje sam došao traktorom marke “Massedž Ferguson”, koji je odnio pobjedu jer je imao veću masu od ostalih i stvarao snažniji pritisak na podlogu. U mom domaćinstvu već tri generacije se bave poljoprivredom i obrađujemo oko 70 hektara zemlje – rekao je Školnik.

Ovo neobično druženje proteklo je u sportsko-zabavnom duhu, a takmičari kažu da nije dovoljno imati samo nov i snažan traktor već i vještinu startovanja, a bitne su i druge “cake”, koje nisu hteli da otkrivaju.

U Srpcu postoje manifestacije kao što su “Biciklijada”, “Motorijada” i “Džipijada”, pa su i ratari odlučili da se barem jednom godišnje okupe uz muziku, druženje i brojna takmičenja. Najboljim vozačima u oba takmičenja uručene su simbolične nagrade, poput ulja i maziva, rotacionih svjetala i drugih dijelova za traktore.

– Srbačka “Traktorijada” polako prerasta u tradiciju opštine, zbog čega će od iduće godine ući u zvaničan kalendar kulturnih i sportskih manifestacija i biti snažnije podržana u finansijskom i organizacionom smislu iz opštinskog budžeta – rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević. On je odao priznanje grupi entuzijasta, organizatorima manifestacije koja je i ove godine okupila i oduševila nekoliko stotina posjetilaca iz cijele banjalučke regije.

– Ovaj događaj je za nas veoma bitan jer od poljoprivrede živi najveći broj Srpčana. Zato smo izdvojili novac i ove godine, ali ćemo naredni put to podići na još veći nivo – istakao je Dragosavljević.

Publika je bila oduševljena i uživala u uzbuđenju koje su priredili raspoloženi traktoristi.

– Odlično se provodim, bio sam na “Traktorijadi” i prošle godine i mislim da je ovo pun pogodak, s obzirom na to da je ovo poljoprivredni kraj u kojem ima mnogo ljudi koji veoma spretno barataju traktorima – rekao je Mihajlo Zorić, koji je se djecom posmatrao dešavanja u Poveliču.

Drugi put na srbačkoj “Traktorijadi” je bio poljoprivrednik Zoran Stijaković iz Kočićeva, koji je stigao traktorom marke “Massedž Ferguson”, koji je specijalno uredio za ovu priliku.

– Riječ je o starijem traktoru koji sam sastavio od dijelova sa najmanje četiri poljoprivredne mašine, tako da ima višenamjensku funkciju. Imam još tri traktora i kombajna u svom domaćinstvu. Godinama se bavim uzgojem ratarskih kultura i zadovoljan sam prinosima – rekao je Stijaković.

Planiraju da peku bika

Predsjednik Organizacionog odbora “Traktorijade” Aleksandar Nježić rekao je da će već od iduće godine uvesti određene novine.

– U planu nam je da obogatimo sadržaj u takmičarskom pogledu, a postoje i planovi da po uzoru na neke mjesne zajednice u okruženju ispečemo i bika na ražnju – rekao je Nježić.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!