Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Rajilić: Na terenu i dalje poteškoće u primjeni zakona

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je Srni da u postupku priznavanja statusa i prava žrtva ratne torture u Republici Srpskoj i dalje na terenu ima poteškoća.

– Udruženje nastoji da svaka žrtva dobije status i pravo i da Zakon o žrtvama ratne torture ne bude samo mrtvo slovo na papiru – rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da u Udruženje svakodnevno pristižu žalbe o problemima u ostvarenju prava žrtava prema Zakonu o žrtvama ratne torture.

– Pritužbe se odnose na grubo ophođenje prema žrtvama od strane šalterskih službenika, na nepoštovanje procedure propisane zakonom, na sporost u radu. Neke žrtve predale su zahtjev u oktobru 2018. godine, a nikakvog odgovora nema već duže od pet mjeseci – istakla je Rajilićeva.

Navela je da neki šalterski službenici zahtijevaju od žrtava da traže podatke i na nivou BiH, iako to ne predviđa Zakon, zatim ne traže mišljenja od organizacija kojoj članica pripada i ne poštuju podatke.

Rajilićeva je rekla da postoje drastični slučajevi gdje žena žrtva koja je višestruki haški svjedok, sa više puta ponavljanim izjavama inspektoru o preživljenoj torturi i gubitku djeteta kao posljedici torture, dobija negativno rješenje jer je imala invalidninu prema Zakonu o civilnim žrtvama rata.

– Nije primijenjen član 39 Zakona prema kome se odlučuje u korist žrtve. Zahtjevi se drže u ladicama po pet mjeseci i onda šalju kao jedinstven spisak, što znači da su u svakom slučaju prekršili zakonske rokove na odgovore u roku od 30 dana – istakla je Rajilićeva.

Rekla je da na zahtjev Udruženja, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske sutra u Tesliću organizuje savjetovanje za predstavnike prvostepenih organa i Udruženja.

Rajilićeva je rekla da će savjetovanju prisustvovati predstavnici Udruženja žena žrtava rata, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, te Saveza logoraša Republike Srpske.

Savjetovanje je zakazano za 9.00 časova u hotelu Kardijal.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button