Banjaluka

Nova grijna sezona: Remont završen, kreće se u modernizaciju sistema

Kako bi što spremnije ušlo u narednu grijnu sezonu, preduzeće “Eko-toplane” Banjaluka uveliko radi na sanaciji distributivne mreže, kao i modernizaciji sistema upravljanja.

Do sada je završen remont svih podstanica koje su u sistemu održavanja, a zamijenjeni su razvodni elektroormari s kompletnom opremom u deset podstanica.

Loading...

Ukupno je ispitano devet trasa na vodopropusnost, a na sedam su utvrđena oštećenja i konstatovani gubici, te je izvršena popravka cjevovoda. Ovim intervencijama su preventivno izbjegnuti kvarovi i prekidi u snabdijevanju korisnika u toku grijne sezone na najkritičnijim mjestima.

Takođe, izvršena je rekonstrukcija tri podstanice koje su vremenski dotrajale, a do početka sezone grijanja biće završena rekonstrukcija još dvije.

Planirano je i saniranje kvara na magistralnom vrelovodu Vrbas u Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, a od polovine ovog mjeseca kreće se u novi ciklus radova, gdje će fokus biti na podstanicama.

Od ukupno 340, planirana je modernizacija 34 podstanice najveće snage, koje obuhvataju 27 odsto ukupnog protoka mrežne vode, i postavljanje novog SCADA sistema upravljanja.

Modernizacija obuhvata potpunu zamjenu primarnog dijela podstanice i uspostavljanje automatske kontrole upravljanja na osnovu vanjske temperature i potreba korisnika.

Uz projekat modernizacije planirana je i nabavka specijalizovanog softvera za optimizaciju, planiranje i upravljanje sistemima daljinskog grijanja, a ukupna vrijednost investicije je oko 1,5 miliona KM.

Kada je riječ o radovima na proizvodnim objektima, izvršena je sanacija glavne vrelovodne pumpne stanice, gdje je omogućeno potpuno odvajanje svakog magistralnog vrelovoda od sistema na bezbjedan način, a u cilju pravovremenog otkrivanja i otklanjanja kvarova na distributivnoj mreži.

Uz to, izvršen je i redovan remont eko-toplane, rejonskih kotlovnica Starčevica i “Kosmos”, kao i redovan remont kotlova na mazut.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!