Društvo

Samo jedan muškarac u Doboju mjerio očni pritisak u besplatnoj akciji

DOBOJ – Samo jedan muškarac sakupio je hrabrost i došao na besplatno mjerenje očnog pritiska, koje je organizovano u Službi oftalmologije dobojskog Doma zdravlja, pa su ambulantu napunile žene.

Šta ga je natjeralo da dođe na pregled nismo uspjeli doznati, a dr Tanja Ješić-Petrović, specijalista oftalmolgije, ističe da zvanična statistika pokazuje da od glaukoma, očne bolesti na koju se posumnja nakon što se otkrije visok očni pritisak, podjednako obolijevaju i muškarci i žene.

“Međutim, u našem društvu su mislim žene ipak malo odgovornije prema svom zdravlju. Ono što mi pokušavamo da uradimo s ovakvim akcijama jeste da se ukaže na značaj prevencije i preventivnih pregleda. Međutim, ono što jeste problem glaukoma je da se pacijenti najčešće na pregled jave onog momenta kada primijete da im je vid oštećen, a tada nažalost bude dosta kasno”, upozorila je Ješić-Petrovićeva.

Povišen nivo šećera u krvi u ambulantu je doveo Radojku Barukčić, koja je bila zadovoljna nakon pregleda.

“Kontrolišem redovno očni pritisak, pošto imam malih problema sa šećerom. Sve je u redu, sada je izmjerila pritisak 18, kaže doktorica sasvim je normalno”, ispričala je Barkučićeva.

“Nemam faktor rizika kao što je dijabetes, jedino pritisak imam visok. Redovno pijem terapiju, ali zbog toga kontrolišem očni pritisak. Imam malo veću dioptriju za čitanje, pošto radim na kompjuteru”, navela je Dragana Sofrić, dok Marija Simić, koja takođe nosi naočare, kaže da je na pregled došla zbog kćerke.

Tokom prošle godine među 300 pregledanih pacijenata kod kojih je na vrijeme otkriven povišen očni pritisak, kaže dr Ješić-Petrović, za oko dva procenta njih je na kraju utvrđna dijagnoza glaukoma i uvedena im je terapija.

“Možda ta brojka od dva odsto zvuči malo, ali je ona za nas oftalmologe prevelika. Međutim, ostvarili smo cilj koji smo htjeli da postignemo jer tih dva odsto ljudi će imati očuvan vid do u duboku starost”, navela je Ješić-Petrovićeva te dodala da se glaukom može liječiti kapima, laserom i na kraju hirurškom intervencijom.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!