Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Prevencija važna u liječenju očnih bolesti

Preventivnim pregledom moguće je otkriti minimalne promjene na oku i tako spriječiti teška oštećenja, rekao je danas generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske Vlado Đajić, povodom obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma.

“Klinika za očne bolesti pri UKC-u Srpske je prostorno, opremom i kadrovski jedna od najosposobljenijih i najopremljenijih u regionu, a samim tim i pruža najkvalitetnije usluge iz te oblasti”, rekao je Đajić novinarima. 

Đajić je podsjetio da ljudski organizam više od 70 odsto informacija dobija upravo preko oka što je dokaz koliko je ovaj organ bitan za normalno funkcionisanje. 

Načelnik Klinike za očne bolesti UKC-a Milka Mavija rekla je da od 2009. godine sa Udruženjem oftalmologa Srpske u prostorijama UKC-a organizuju besplatne preglede pacijenata koji se primjenjuju kod skrininga na glaukomsko oboljenje i podrazumijevaju mjerenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka, očnog dna i anketiranje. 

“Mi kroz ovakvu akciju detektujemo što je moguće više pacijenata koji imaju glaukom, koji, ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do potpunog gubitka vida i sljepila”, rekla je Mavija. 

Mavija je dodala da je cilj ove akcije što ranije uočiti sve promjene na očnom živcu. 

“Sprovodimo ovu akciju da bi se na vrijeme mogle preduzeti dalje dijagnostičke procedure, uveli odgovarajući terapijski modaliteti i tako spriječiti nastanak sljepila kod svih građana koji se jave na akciju ranog skriniga glaukoma”, navela je Mavija. 

Prema riječima Mavije, iz godine u godinu se ovoj akciji odazove više od 300 građana i kod 10 do 5 odsto, zavisno od godina, otkriju pacijente koji su sumnjivi na glaukom ili već imaju jasnu situaciju glaukoma. 

“Uglavnom su to pacijenti stariji od 40 godina”, rekla je Mavija i dodala da bi nakon 40 ili 45 godine jednom godišnje građani trebalo da obave pregled kod oftalmologa. 

Glavna sestra na Klinici za očne bolesti UKC-a Srpske Daliborka Kuzmanović rekla je da u rizičnu grupu pacijenata, koji mogu da obole od glaukoma, spadaju lica sa dijabetesom, te povišenim krvnim pritiskom. 

“Akciji su se odazvali najviše stariji građani, a od 8.00 do 10.00 časova pregledano je više od 60 pacijenata starosti od 30 do 94 godine. Bila je i jedna gospođa rođena 1925. godine i nalaz joj je uredan”, rekla je Kuzmanovićeva. 

Klinika za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Udruženje oftalmologa od ponedjeljka do nedjelje, 11. do 17. marta, obilježavaju Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma, s ciljem podizanja svijesti građana o ovom oboljenju.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button