Društvo

Vazduh nezdrav u većini gradova FBiH

Vazduh je jutros nezdrav u većini gradova Federacije BiH (FBiH) u kojima se vrši mjerenje i može izazvati pojačane simptome kod ljudi koji imaju bolesti srca i disajnih organa, poput astme, objavljeno je na veb-stranici “Zrak.ekoakcija”.

Loading...

Plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim licima preporučuje se smanjenje bilo kakve fizičke aktivnosti i većih naprezanja tokom boravka napolju.

Prema mjerenjima obavljenim u 7.00 časova, indeks kvaliteta vazduha u Ilijašu iznosio je 186, Zenici 172, Lukavcu 165, Sarajevu 161, Tuzli 155, dok je nezdrav vazuh za osjetljive grupe bio u Goraždu sa indeksom 145.

Dobar kvalitet vazduha jutros je registrovan u Banovićima i Jajcu sa indeksom 46, odnosno 38.

Vrijednost indeksa kvaliteta od nula do 50 govori da je vazduh dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i veći od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko akcija” u Sarajevu. 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!