Društvo

Egzodus Srba iz Sarajeva jedinstven primjer stradanja

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas na Sokocu da je egzodus sarajevskih Srba jedinstven primjer stradanja u novijoj srpskoj istoriji i odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Loading...

“Tokom rata izdržali su preko 35 velikih muslimansko-hrvatskih ofanziva, sačuvali su svoje porodice, slobodu, otadžbinu i ognjišta i na kraju su morali da ih napuste, dajući još jednom veliku žrtvu za Republiku Srpsku”, rekao je Milunović novinarima nakon pomena na Vojničkom groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu. 

Milunović je podsjetio da su Srbi, napuštajući dijelove Sarajeva koji su po Dejtonskom sporazumu pripali Federaciji BiH, sa sobom ponijeli i mrtve borce – pripadnike policije i Vojske Republike Srpske od kojih je najveći broj sahranjen na “Malom Zejtinliku”. 

On je istakao da je od ukupno 20.000 boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, čak 4.000 dalo život, navodeći da im treba odati 
dužnu zahvalnost. 

“Vlada Republike Srpske putem Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova ustanovila je ovaj datum kao jedan od 26 datuma u novijoj srpskoj istoriji i mi ćemo čuvati sjećanje na heroje koji su branili srpska ognjišta i dali veliku žrtvu”, poručio je Milunović. 

Programom obilježavanja 23 godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba predviđeno je davanje počasti poginulim borcima i polaganje vijenaca na Vojničkom groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu, parastos u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, te kulturno-duhovni program u Kulturnom centru na Palama. 

Ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 120.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja. 

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, na Vojničko groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba. 
 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!