Kultura

Film “Granice kiše” osvojio drugu nagradu u Bergamu

Film “Granice kiše” Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića sinoć je osvojio drugu nagradu za najbolji film u glavnom takmičarskom programu na 37. Međunarodnom filmskom festivalu u Bergamu.

Film su finansirali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture Crne Gore, a učestvovali su i Filmski centar Srbije, Geteborški filmski festival, kao i Radio-televizija Crne Gore. 

Iza filma stoje producentske kuće “Balkan kino” iz Beograda i Banjaluke, “Montenegro Maks films” iz Podgorice, “Media plus” iz Beograda i “Oskar film” iz Banjaluke. 

Thumbnail

Film je naišao na izvanredan i topao prijem publike i italijanske stručne javnosti, saopšteno je iz producentske kuće “Balkan kino”. 

 U najavi ovogodišnjeg festivala, italijanski filmski kritičar evropskog portala za promociju filma i audiovizuelnog stvaralaštva “Sineeuropa” Kamilo de Marko okarakterisao je “Granice kiše” kao originalno debitantsko ostvarenje o konfliktu, identitetu i korijenima. 

On u svojoj recenziji filma ističe da je režija ovog djela “daleko od ustaljene balkanske kinematografije” i posebno pohvaljuje fotografiju Miloša Jaćimovića. 

Thumbnail

Na Bergamo filmskom festivalu, koji je održan u periodu između 9. i 17. marta, prikazano je preko 150 filmova, a u takmičarski program uvršteno je samo sedam filmova, među kojima su “Granice kiše” bile jedini predstavnik iz ovog dijela Evrope. 

Thumbnail

Na prikazivanju u Bergamu film su italijanskoj publici predstavili reditelj Vlastimir Sudar i glumac Vahidin Prelić. 

Nagradom u Bergamu film nastavlja uspješan niz međunarodnih nastupa koji je započeo svjetskom premijerom u Montrealu u avgustu prošle godine, gdje je nominovan za nagradu “Zlatni zenit” u takmičarskom programu za najbolji debitantski film. 

Reditelj Vlastimir Sudar je prikazivanje filma na festivalu posvetio nedavno preminulim članovima ekipe: mladom zagrebačkom glumcu Robertu Budaku i veteranu regionalne kinematografije Vladanu Banoviću.  

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!