Magazin

Brada čuva muško zdravlje

Priroda je muškarcima podarila moćan štit kojeg žene nemaju – riječ je o bradi. Ona muškarce štiti od opeklina, sunca, alergena i bora.

Loading...

Ali, samo ako se redovno čisti i njeguje, otkriva poznata dermatologinja Ivana Nola.

Nola objašnjava da je prva prednost brade UV faktor. Istraživanja pokazuju da brada zaustavlja čak 95% štetnih zračenja, zavisno o gustoći dlake. Kako bi izvukli najbolje od svoje brade muškarci bi trebali bradu pravilno njegovati, što mogu sami ili se prepustiti rukama frizera.

“Dlaka brade ima čvrsti i gusti korijen koji služi kao odlična podrška tkivu kože što znači da muškarci imaju manje bora nego žene. Brada ih štiti i od ostalih vanjskih uticaja, poput hladnoće ili topline, što takođe pridonosi manjem stvaranju bora. Mladolik izgled garantuje i činjenica da ljeti uvijek imaju UV zaštitu na sebi, i to u obliku brade” kaže Nola.

Dodaje da ako je brada gusta, posebno na vratu, ona grije i štiti od ledenog vazduha, stoga može spriječiti bol u grlu i prehlade. Brkovi pak štite od alergija tako što blokiraju ulaz alergena i peludi u nos stoga su pluća bolje zaštićena od potencijalno opasnih čestica.

(centarzdravlja.hr)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!