BanjalukaDruštvo

Grad pomogao nabavku pomagala prilagođenih za slijepa lica. (FOTO)

Načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, uručila je pomagala prilagođena za slijepa i slabovidna lica članovima Gradske organizacije slijepih Banja Luka.

Ovo udruženje, uz pomoć Grada, nabavilo je određena pomagala, koja su danas i podijeljena njihovim članovima.

Loading...

-Grad je izašao u susret ovoj populaciji i podržao nabavku pomagala, koja će im olakšati funkcionisanje u svakodnevnim životnim situacijama – kazala je Trivićeva.

Kako su naveli iz Gradske organizacije slijepih Banja Luka, riječ je o govornim tlakomjerima i toplomjerima, zatim govornoj kuhinjskoj vagi i vagi za tjelesnu težinu, brajevim i govornim ručnim satovima, posudicama i kašikama u svrhu određivanja mjere u kuhinji, govornim privjescima i drugim tiflotehničkim pomagalima.

Ova pomagala uručena su u okviru konferencije pod nazivom „Samostalnost slijepih uz korištenje savremenih pomagala“ koja je odražana u prostoru Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Tokom današnje konferencije bilo je riječi o nabavci i distribuciji trenutno dostupnih pomagala, o zakonskoj regulativi iz ove oblasti u Republici Srpskoj kao i animiranju slijepih lica za korištenje psa vodiča, te je iznesena ideja o otvaranju specijalizovane trgovine koja bi se bavila nabavkom i distribucijom pomagala za ova lica.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!