Privreda

Otvoren Međunarodni simpozijum Infoteh-Јahorina (FOTO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević otvorio je danas na Јahorini dvodnevni Međunarodni simpozijum Infoteh-Јahorina.

– Prije tri godine smo razmišljali o definisanju informaciono-komunikacionih tehnologija kao jedan od naših ključnih vertikalnih prioriteta. Međutim, ovdje smo pogriješili. Ne zato što ova oblast ne zaslužuje da bude vertikalni prioritet, već zato što mora da bude horizontalni. IKT toliko prožima sve sfere života da mora biti sastavni dio većine postojećih i budućih rješenja u nauci i privredi – rekao je Rajčević.

Loading...

Svjesni činjenice da digitalna transformacija pruža neslućene mogućnosti za razvoj, Vlada Republike Srpske formirala je novo ministarstvo nadležno za digitalizaciju.

– U Skoplju je prošle godine predstavljena studija “Učinak digitalne transformacije na zapadni Balkan” na prvom Digitalnom samitu zemalja regiona. Studija je pokazala da bi ulaganja u digitalnu transformaciju u zemljama zapadnog Balkana doprinijela ubrzanju EU integracija i stvaranju daleko efektivnije tržišne strukture. Povećanje digitalne pismenosti i poboljšanje pravnog okvira dovelo bi do povećanja indeksa digitalizacije i značajnog rasta BDP. Uz potrebne investicije u infrastrukturu, sve zemlje zapadnog Balkana povećale bi svoju konkurentnost, intenzivirale regionalnu ekonomsku saradnju i, što je nama jako važno, povećale kvalitet javnih usluga – rekao je Rajčević.

On je govorio i o pilot projektu “Sinergija”, čiji je cilj saradnja akademske zajednice i privrede.

– Svi smo svjesni da je takva saradnja nužna, ali da je u prethodnim godinama bila neadekvatna. Za svaki pilot projekat izdvojićemo oko 50.000 KM i pokušati obezbijediti dodatnu finansijsku i nefinansijsku podršku sa ciljem da multipliciramo dobre prakse i napravimo zametak redovnog programa podrške u budućnosti – dodao je Rajčević.

18. Međunarodni simpozijum Infoteh-Јahorina i ove godine okupio je stručnjake, naučnike, inženjere, istraživače i studente koji se bave informacionim tehnologijama i njihovom primjenom u oblasti sistema upravljanja, komunikacionih sistema, proizvodnih i elektronskih sistema, elektroenergetike i drugih oblasti elektrotehnike i računarstva.

Organizator skupa je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u saradnji sa elektrotehničkim fakultetima iz Banjaluke i Beograda, Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Elektronskim fakultetom iz Niša i tehničkim kosponzorstvom IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers).

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske @rsrdjan otvorio je danas 18. Međunarodni simpozijum INFOTEH-ЈAHORINA, koji će trajati dva dana u hotelu „Bistrica“ na Јahorini.https://t.co/UloUL0GM83 pic.twitter.com/fDekJLd7PV

— Ministarstvo za NRVOID (@mnrvoid_rs) March 20, 2019

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!