Privreda

SLADOKUSCI Stanovnik BiH godišnje pojede oko 90 kilograma voća i povrća, ali IZ UVOZA

U BiH samo u jednom danu budu uvezena tri šlepera jabuke i paradajza, dva šlepera paprika, krušaka, krompira, te po jedan šleper luka, mrkve i pasulja.

Loading...

Ne računajući tropsko voće, lane smo uvezli 307.000 tona voća i povrća, odnosno 88 kilograma po glavi stanovnik. To znači da je u prosjeku svaki građanin BiH pojeo 52 kilograma uvoznog voća, 27 kilograma uvoznog povrća i devet kilograma prerađevina od voća i povrća.

Drugačije rečeno, lane smo uvezli 347 miliona KM voća i povrća, odnosno gotovo 100 KM po glavi stanovnika. U prosjeku, svaki građanin je potrošio 51 KM na uvozno voće, 25 KM na uvozno povrće i 23 KM na uvozne prerađevine od voća i povrća, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Analiza ujedno upozorava potrošače da obrate pažnju na kvalitet uvoznog voća i povrća, jer je zabilježeno da je lane više od 700 šlepera konzumne jabuke uvezeno po ceni od 0,10 do 0,30 KM po kilogramu, što dovodi u pitanje kvalitet tih proizvoda.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!