Privreda

Njemačkoj treba skoro 1,4 miliona radnika

BERLIN – U prvom kvartalu 2019. u Njemačkoj je bilo nepopunjeno 1,38 miliona radnih mjesta, što je gotovo 200.000 više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je u utorak Savezna agencija za zapošljavanje navodeći da je najveća potražnja i dalje za kvalifikovanim radnicima srednjoškolskog obrazovanja.

“Tržište rada je i dalje neosjetljivo na opasnosti koje proizlaze iz naznaka da bi privredni rast mogao da oslabi. Broj nepopunjenih radnih mjesta je početkom godine opao, ali to je povezano sa sezonskim kretanjima. U poređenju s prošlom godinom zabilježen je porast potražnje za radnicima”, rekao je Aleksander Kubis iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB), koji djeluje povezano s Agencijom za zapošljavanje.

Prema najnovijim podacima, na 170 nezaposlenih dolazi 100 nepopunjenih radnih mjesta.

Najveća potražnja je u sektoru uslužnih djelatnosti, iza kojih slijede građevina i zdravstvo.

Najviše se traže radnici sa srednjom stručnom spremom, ali i dalje vlada velika potražnja za inžinjerima u sektoru hemije, mašinstva i građevinarstva.

Ali istovremeno je porasla i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

“Potraga za radnom snagom je u mnogim sektorima postala mukotrpnija nego prije”, rekao je Kubis.

(Index.hr)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!