Hronika

“NE ZNAMO OD ČEGA JE UMRLA” Roditelji male Ajdine iz Sarajeva sedam dana čekaju na obdukciju bebe

Ajdina Osmanović, beba koja je prije sedam dana umrla od morbila i komplikacija s disanjem, još nije sahranjena.

Loading...

Kako saznaje Avaz, njeno tijelo i dalje se nalazi u mrtvačnici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), s obzirom na to da je na Pedijatrijskoj klinici i umrla.

Roditelji Valerio Osmanović i Merima Ćubro potpisali su još u četvrtak, 15. marta, zahtjev za obdukciju, kako bi se tačno znalo od čega je umrla njihova beba. Kako su tada ispričali u bolnici im nije bilo dozvoljeno da je vide otkako je smještena skoro mjesec prije. Odluka o obdukciji teško im je pala, ali na tome insistiraju jer se ne mogu pomiriti sa smrću kćerke.

Nemaju podatke

– Obdukcija još nije urađena. Ne znamo od čega je umrla. Čekamo da se provede procedura kako bismo je mogli sahraniti na Vlakovu – kazao je Ajdinin djed Ismet Osmanović.

Djevojčica je prije bolnice boravila u Domu za nezbrinutu djecu Bjelave, jer roditelji nisu bili u mogućnosti da joj pruže normalne uslove za život.

– Istina je da se 14. marta desio smrtni slučaj na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a. Uzrok smrti biće utvrđen obdukcijom, još ne raspolažemo zvaničnim podacima – kazala je Belma Ahmagić, direktorka Doma Bjelave.

Ona navodi da je Ajdina Osmanović rođena 25. jula 2018. godine, a da je na Pedijatrijsku kliniku smještena 18. februara 2019. pod dijagnozom bronchialitis (problemi s disanjem).

Prvi slučaj morbila u Domu zabilježen je tek 4. marta. Iz toga je lako zaključiti da Ajdina iz Doma nije otišla s morbilima, već da se, najvjerovatnije, zarazila na Klinici na Jezeru.

Direktorka Doma tvrdi i da su djeca koja su smještena u Domu pod rizikom, kao i druga djeca u Kantonu Sarajevo, gdje vlada epidemija morbila.

– Na odjeljenju na kojem su djeca do tri godine, njih 21, boravi petero djece stare do godinu dana. Sva su djeca vakcinisana prema kalendaru, ali ne i vakcinacijom protiv morbila. Određena djeca su neurorizična, pod redovnim su kontrolama neuropedijatra i najčešće se u ovakvim slučajevima imunizacija prolongira nešto kasnije nego što je uobičajeno. Kod sedmero djece 19. marta su dijagnostifikovani morbili, petero ih je smješteno na Infektivno odjeljenje u Kliničkom centru. S njima je i jedan naš radnik, radi dodatne njege i nadzora – ističu iz Doma.

Pojačana zaštita

Navode da Dom zbrinjava ukupno 89 djece različitih urasta.

– Osim na odjeljenju gdje borave najmanja djeca, nema slučajeva koji su evidentirani i imaju simptome ili posljedice virusa morbila, iako se radi o djeci koja su posebno osjetljiva kategorija sa zdravstvenog aspekta – kaže Ahmagić.

Navode da redovno preduzimaju mjere dezinfekcije, dezinskecije i ostale higijenske mjere, a sada su i pojačane.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!