Društvo

NAJVIŠE TRPE PACIJENTI FZO: Nestašica citostatika zbog nezainteresovanosti dobavljača

Fondovi zdravstvenog osiguranja u BiH suočavaju se sa nezainteresovanošću dobavljača za nabavku pojedinih citostatika, jer je tržište BiH malo i neatraktivno za mnoge proizvođače lijekova, rečeno je u Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske.

Loading...

Zbog inertnosti proizvočađa, kako navode, veoma često ispaštaju pacijenti, koji su primorani da sami kupuju lijekove.

U Fondu navode da zbog ove pojave ispašta i cjelokupan zdravstveni sistem, koji u takvim tržišnim uslovima veoma teško može da nabavi određeni citostatik ili ta procedura nabavke traje izuzetno dugo.

– FZO je, slično kao i u Federaciji BiH (FBiH), bio prinuđen da od 84 citostatika za 22 obnovi postupak nabavke, jer za većinu lijekova nije bilo zainteresovanih dobavljača ili je ponuđena nerealno visoka cijena. Od 22 lota koja se nalaze u obnovljenom postupku, Fond je za 16 ponovo pokrenuo proces nabavke jer u prvobitnom tenderu nije bilo zainteresovanih dobavljača – navode iz Fonda.

Riječ je o lijekovima poput “melfana”, “tioguanina”, “prokarbazina” i drugima, koji se koriste za liječenje više vrsta tumora.

– Ovih lijekova trenutno nema ni u FBiH upravo zbog nezainteresovanosti proizvođača za tržište BiH. U FBiH je od 22 lota poništeno čak 16 i postupci su obnovljeni, jer se niko od ponuđača nije javio na tender – napominju iz FZO Srpske.

U Fondu podsjećaju da pacijentima koji sami kupe lijekove refundiraju troškove, ali da takav način nabavke iscrpljuje pacijenta, koji je primoran da sam traga za lijekom, ali i zdravstvene ustanove i institucije, koje ni na koji način ne mogu da utiču na bolju snabdjevenost tržišta lijekovima.

– Budući da nam je u interesu da sve procedure javnih nabavki sprovodimo isključivo u skladu za zakonom, transparentno i odgovorno, Fond ni na koji način ne može da utiče na bolju snabdjevenost tržišta lijekova, pa nam u tim situacijama, s ciljem da zaštitimo osiguranika, jedino preostaje da pacijentima refundiramo troškove. To i radimo, ukoliko se desi da osiguranik sam kupi citostatik kojeg trenutno nema u bolnicama – ističu u FZO.

U Fondu dodaju da veliki problem predstavlja i to što mnogi citostatici koje FZO Srpske finansira nisu registrovani na tržištu BiH, pa su uvozne procedure komplikovanije i duže traju.

– Iako ugovor sa dobavljačima potpišemo na vrijeme, nekada taj ugovor ne bude pravovremeno realizovan, odnosno dobavljač nije u mogućnosti da ispoštuje ugovorene obaveze upravo zbog toga što nisu u mogućnosti da nabave lijek, jer nije registrovan na našem tržištu – kažu u Fondu.

U FZO navode da svake godine na vrijeme pokreću tendersku proceduru za nabavku citostatika, ali zbog mogućnosti da se na svaku fazu tendera mogu uložiti žalbe, one znaju da traju mnogo duže nego što je prvobitno planirano.

– Više puta smo ukazivali i na komplikovane procedure javnih nabavki po kojima se lijek tretira kao bilo koja druga roba. Zbog toga je nemoguće predvidjeti koliko će vremena trebati za realizaciju tendera, da li će i koliko biti žalbi i koliko ćemo čekati na odgovor Kancelarije za razmatranje žalbi BiH – istakli su u Fondu.

U posljednjih nekoliko godina, kako navode, nije se desilo da im je Kancelarija za razmatranje žalbi u predviđenom roku dostavila odgovor, već na to čekaju i po nekoliko mjeseci i za to vrijeme kompletna procedura nabavke je blokirana.

– Ukoliko lijek nabavimo na drugi način, da pacijenti ne bi ispaštali, odmah Fond optužuju da se lijekovi nabavljaju netransparentno i na meti smo kritike i javnosti i revizora. U takvim okolnostima, jedina mogućnost jeste da refundiramo novac za citostatik ukoliko pacijenti sami kupe lijek – navode u FZO Srpske.

Fond u potpunosti finansira nabavku oko 100 citostatika, a, osim toga, oboljelim od malignih bolesti u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu, jer je riječ o kategoriji osiguranih lica koja je oslobođena plaćanja participacije za osnovnu bolest i komplikacija koje može da proizvede.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!