Privreda

Nema više bolje i lošije Nutelle

ZAGREB – Nakon deset sati pregovora, u četvrtak uveče postignut je konačan dogovor evropskih institucija o zabrani dvostrukog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi.

Loading...

Hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan je rekla kako je riječ o završetku petogodišnje borbe, koja će rezultirati istim kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Evropi.

“Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku. Kad sam krenula u ovu borbu, uvjeravali su me da je to unaprijed izgubljena bitka, jer neću moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, posložilo nam se, sve zemlje iz istočne EU u svim institucijama su radile u istom smjeru i nisu pristajale na kompromis”, kazala je Borzanova.

Istraživanje koje je sprovela s Hrvatskom agencijom za hranu bila je, kako kaže, kap koja je prelila čašu jer su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj nižeg kvaliteta nego u Njemačkoj, ali i skuplja. Čak 82 odsto hrvatskih građana se izjasnilo kako smatraju da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

“Sinoć je dogovorena zabrana različite kvalitete za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično”, objasnila je Borzanova u petak.

Dogovorena je i sigurnosna odredba da Evropska komisija mora u roku tri godine napraviti ocjenu efikasnosti novih pravila i po potrebi ih postrožiti. Prema proceduri, dogovor još moraju potvrditi i Savjet i Evropski parlament konačnim izglasavanjem u narednim sedmicama.

Direktiva propisuje da će kazne za proizvođače koji plasiraju dvostruki kvalitet biti do četiri odsto njihovog godišnjeg prometa. Paralelno sa zakonodavnim procesom ide i evropsko istraživanje kvaliteta proizvoda za koje je sredstva iz EU budžeta obezbijedila upravo Borzanova.

Šta ova odluka konkretno znači? Jednostavno, proizvodi će u svim zemljama EU morati biti istog kvaliteta. Dosad to često i nije bio slučaj, a postoji bezbroj primjera u kojima se ustanovilo da su proizvodi u zapadnim, bogatijim zemljama znatno kvalitetniji nego na istoku EU.

Dobar primjer za takvu praksu je popularni namaz Nutella.

Tako je istraživanje Borzanove prije nekoliko godina poređenjem hrvatske i njemačke Nutelle utvrdilo da proizvod iz Hrvatske sadrži sirutku u prahu i manji postotak obranog mlijeka u prahu, dok proizvod iz Njemačke sadrži samo obrano mlijeko u prahu. Sirutka je jeftinija sirovina. Takođe je primijećena znatna razlika u boji, konzistenciji, mirisu i ukusu proizvoda: proizvod kupljen u Hrvatskoj je slađi, gušći i aromatičniji na kakao, dok je proizvod iz Njemačke tamniji, aromatičniji na lješnjak i maziviji. 

(NN/Index.hr)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!