Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

U prošloj godini registrovano 768 oboljelih od tuberkuloze

SARAJEVO – U BiH je u prošloj godini registrovano 768 oboljelih od tuberkuloze, među kojima je 88,6 odsto pacijenata sa plućnom tuberkulozom, podaci su Globalnog izvještaja o tuberkulozi Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH saopšteno je da se trend smanjenja broja oboljelih od tuberkuloze u BiH nastavlja, što je rezultat višegodišnje podrške Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, kao i sprovođenje programa kontrole tuberkuloze u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

Svjetski dan tuberkuloze, 24. mart, obilježava se s ciljem podizanja javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju i o potrebi jačanja napora u pravcu okončanja globalne epidemije.

Ove godine tema Svjetskog dana tuberkuloze je “Vrijeme je!” i stavlja akcenat na hitno djelovanje ka ispunjavanju obaveza koje su preuzeli svjetski lideri, a koje se odnose na povećanje pristupa prevenciji i liječenju.

Povodom Svjetskog dana tuberkuloze, SZO apeluje na vlade, ugrožene zajednice, organizacije civilnog društva, pružaoce zdravstvenih usluga i lokalne i međunarodne partnere da ujedine snage pod motom “Pronađimo i izliječimo sve -okončajmo tuberkulozu” kako bi svako dobio potrebne usluge.

Procjenjuje se da je od 2000. godine, zahvaljujući globalnim akcijama za borbu protiv tuberkuloze, spaseno 54 miliona života, a stopa smrtnosti od tuberkuloze smanjena za 42 odsto.

Ipak, tuberkuloza je i dalje najsmrtonosnija zarazna bolest u svijetu.

Svaki dan skoro 4.500 života bude izgubljeno zbog tuberkuloze, a 30.000 ljudi oboli od ove bolesti, koja je izlječiva i može se spriječiti prevencijom, navodi se u saopštenju.

Svjetski dan tuberkuloze, 24. mart, ustanovljen je kao znak sjećanja na objavu doktora Roberta Koha iz 1882. godine o otkriću bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnostikovanju i liječenju ove bolesti.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button