Društvo

“KAJEM SE ŠTO SAM GAĐAO NA SRPSKU DJECU” Pilot oborenog aviona: Bombardovanje je bila GREŠKA

Da sam znao pravu istinu o situaciji u Srbiji, ne bih učestvovao u bombardovanju – povjerio se Dejl Zelko, američki pilot, svom sadašanjem prijatelju Zoltanu Daniju, koji je sa svojom jedinicom oborio njegov “nevidljivi” F-117A.

Loading...

– Bombardovanje Srbije je bilo greška i da sam znao pravu istinu, ne bih učestvovao u bombardovanju Srbije – riječi su koje je američki pilot Dejl Zelko izgovorio pukovniku Zoltanu Daniju, čija jedinica je 27. marta 1999. godine oborila njegov “nevidljivi” avion F-117A.

Dvadeset godina poslije zločinačke NATO agresije, Zoltan Dani je ispričao da se sa Zelkom, s kojim se u međuvremenu sprijateljio, redovno čuje.

– Vjerovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubijeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga – priča Dani.

Sa Zelkom se čuo i prije nekoliko dana: “Kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju Srbije i da su prevareni. Bili su uvjereni da su dolazili iz humanitarnih razloga da poprave stanje. Da je znao pravu istinu, ne bi u tome učestvovao. Kaje se što je bacao bombe na srpsku djecu”.

Četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju “nevidljivog” steklo u Zalivskom ratu u Iraku. Pilota Dejla Zelka su američke snage uspjele bezbijedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume. Nekoliko godina kasnije pukovnik Dani sreo se sa Zelkom i počeli su da se druže.

Dejl Zelko, pilot nevidljivog aviona F-117 koji je srpska PVO oborila četvtog dana NATO bombardovanja 1999, ispričao je u serijalu Nacionalne geografije “Nikog ne ostavljamo” kako je preživio obaranje i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata.

Nedavno istraživanje Instituta za evropske poslove pokazalo je da se 79 odsto građana protivi članstvu Srbije u NATO, a 64 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Američki pilot htio da školuje sina u Srbiji

Pilot oborenog “nevidljivog” Dejl Zelko razmišljao je da svog sina, koji svira nekoliko instrumenata, upiše u srednju muzičku školu u Srbiji, potvrđuje Zoltan Dani za “Kurir”.

– Kod njih je skupo školovanje, pa sam mu ja predložio da ga pošalje u Srbiju. Rekao sam mu da ću ga prihvatiti kao mog sina, ali su na kraju našli rješenje u Americi – kaže Dani i dodaje da se Zelko nije plašio da pošalje dijete na školovanje u Srbiju.

(Blic)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!