Magazin

Najskuplji auto sajma u Beogradu dizajnirao je rođeni Beograđanin

Posjetioce beogradskog salona automobila u hali 2A očekuje vjerovatno najveća ekskluziva ove manifestacije – superluksuzni Rolls Royce Cullinan.

Loading...

Ime Cullinan pozajmljeno je od najvećeg ikada pronađenog sirovog dijamanta koji ima draguljarski kvalitet. Ovaj dijamant je otkriven u Južnoj Africi 1905. godine i ima 3.106,75 karata (621,35 g).

Počasno mjesto na štandu Delta Motorsa – među brojnim BMW modelima – pripada prvom SUV vozilu u istoriji brenda Rolls Royce.

Sa imenom koje je dobio po najvećem ikada pronađenom dijamantu na svijetu, Cullinan predstavlja najluksuznije, ali i najudobnije terensko vozilo današnjice.

Naime, Rolls-Royce Cullinan opremljen je 22 inčnim alu felnama, a specijalni sistem oslanjanja sa vazdušnim ogibljenjem obezbjeđuje superudobnu vožnju na svim podlogama. Kompjuter obavlja milion kalkulacija u svakoj sekundi kako bi iznivelisao karoseriju i prilagodio oslanjanje uslovima puta.

Ispod haube se nalazi 6.75 litarski bi-turbo V12 koji proizvodi 571 ks (420 kW) pri 5.000 o/min i isporučuje maksimalni obrtni moment od 850 Nm pri samo 1.600 o/min.

Snaga se prenosi na sve točkove, a Cullinan je opremljen i sistemom upravljanja na sva 4 točka. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h, dok ovaj, preko 2,6 tona težak automobil iz stanja mirovanja do stotke ubrzava za svega 5,2 s.

Poseban kuriozitet u vezi sa modelom Rolls Royce Cullinan predstavlja podatak da je u njegovom dizajniranju učestvovao naš čovjek, Pavle Trpinac, koji je rođen u Beogradu.

Pavle je prije toga takođe bio dio tima koji je oblikovao Rolls Royce modele Ghost i Wraith, a prisustvovao je i svečanoj premijeri Cullinana na sajmu u Beogradu.

“Povratak na salon automobila u Beogradu budi u meni lepe uspomene iz detinjstva kada sam prvi put posetio ovaj sajam sa svojim ocem”, prisjetio se Pavle Trpinac.

“Taj događaj je očigledno imao uticaja na moj budući život i danas se osjećam izuzetno ponosno što sam ponovo dio beogradskog salona automobila”.

Svoju ekskluzivu modela Cullinan potvrđuje i astronomskom cijenom, s obzirom da osnovna verzija ovog automobila košta 265.000 evra, plus PDV, dok cijena bogatije opremljenog primerka koji možete vidjeti na sajmu nije saopštena.

(B92)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!