Banjaluka

OTKAZ NAKON 13 GODINA Inspekcija u dvorani “Borik”, Vukajlović ostao bez posla NEZAKONITO

Loading...

Republička inspekcija rada utvrdila je da je Banjalučanin Velibor Vukajlović nezakonito dobio otkaz u Javnoj ustanovi Sportski centar “Borik”, saznaje Srpskainfo.

Vukajlović, inače dugogodišnji radnik dvorane „Borik“ dobio je otkaz nakon 13 godina rada u ovoj javnoj ustanovi, a u izjavi za Srpskainfo istakao je da mu je otkaz uručen, jer je godinama ukazivao na nepravilnosti u radu ustanove.

U međuvremenu, Republička uprava za inspekcijske poslove izvršila je vanredni inspekcijski pregled i utvrdila da dvorana “Borik” između ostalog, nije izrekla mjeru pismenog upozorenja prije uručivanja otkaza, a što je bila obavezna u skladu sa zakonom.

Osim toga, zvanično nije zabilježeno ni napuštanje radnog mjesta, a što je bio i jedan od glavnih razloga otkaza koji je gotovo preko noći uručen Vukajloviću.

Slučaj Vukajlovića još jedan je u nizu neodgovornog ponašanja poslodavaca iz javnih ustanova prema radnicima koji se otpuštaju mimo zakonske procedure. Iako se na ovakav način dovodi u pitanje egzistencija, radnici su prinuđeni da pravdu potraže sudskim putem.

Nakon postupaka koji traju duži period, radnici se vraćaju na posao, a državne ustanove im osim neisplaćenih plata, isplaćuju i kamate i to sve na štetu poreskih obveznika. Sa druge strane odgovornosti nadležnih nema.

Podsjetimo, Vukajlović je za Srpskainfo ranije izjavio da je u dvorani „Borik“ proveo 13 godina, a da su problemi u njegovom radnom odnosu kulminirali kada je sve češće i direktno počeo ukazivati na nezakonitosti.

– Sportski centar „Borik“ je iz godine u godinu sve proširenija rodbinska firma poslušnika i mnogih koji svojim zvanjem, a ni znanjem ne mogu imati mjesto u ovoj ustanovi – izjavio je Vukajlović.

U prilog ovoj tvrdnji Vukajlović, koji je inače diplomirani pravnik, navodi i sudske postupke protiv dvorane „Borik“, a koje plaćaju građani. Podsjetio je na posljednju presudu prema kojoj su građani isplatili 140.000 maraka zbog izgubljenog sudskog spora. Vukajlović je objasnio da je njegovo lično šikaniranje od strane uprave počelo isljučivanjem iz svih aktivnosti, osim dežurstava.

IZ Javne ustanove SC „Borik“ su kratko naveli da je rješenjem ove javne ustanove potpisanim od strane v.d. direktora Manojle Zrnića 19. februara ove godine Vukajloviću otkazan ugovor o radu zbog nepoštovanja radne discipline.

U obrazloženju se između ostalog navodi da je poslodavac na osnovu dokaza utvrdio da radnik ne poštuje radnu disciplinu.

Nema odgovornosti

Građani Republike Srpske platili su blizu 140.000 maraka, jer je Viši privredni sud utvrdio da je Javna ustanova Sportski centar „Borik“, oštetila Zorana Bibića i firmu Sport kafe picerija „Borik“ zbog neosnovanog bogaćenja po osnovu naplaćenih iznosa za utrošenu električnu energiju.

Za sada niko nije pozvan na odgovornost u ovoj javnoj ustanovi.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!