Društvo

STRUČNJACI UPOZORAVAJU Porast broja zaraženih morbilama u FBiH PRIJETNJA ZA SRPSKU

Loading...

Institut za javno zdravstvo RS uputio je dopise domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u Republici Srpskoj da pojačaju mjere za sprečavanje širenja morbila u RS.

U IJZ naglašavaju da svakodnevno prate pojavu i kretanje zaraznih bolesti kako na području Srpske, tako i na području FBiH, pogotovo nakon što je u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila, gdje je od početka godine prijavljeno 113 oboljelih od morbila.

– Ovo predstavlja rizik za dalje širenje morbila među osjetljivom populacijom. Kod nas je dosad prijavljeno je i laboratorijski potvrđeno da je jedan pacijent obolio od morbila – kažu u IJZ i upozoravaju da su morbili vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem.

– Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti. Kako je obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubele i parotitisa (MRP) posljednjih godina u RS bio niži od neophodnih 95 odsto, neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti – poručuju iz ovog instituta.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!