Društvo

“Nema srpske porodice koja nema nekog oboljelog od raka”

Načelnica Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije Danica Grujičić rekla je da je u Srbiji u NATO agresiji bombardovano 70 odsto civilnih ciljeva i da ne postoji porodica u zemlji koja nema nekog oboljelog od malignih bolesti.

+ Ako pogledate stanovništvo Srbije, 7,2 miliona iz 2010. po popisu, moramo biti svesni činjenice da ne postoji porodica u zemlji koja nema nekog obolelog od malignih bolesti, da li u najužoj porodici ili u široj – to je činjenica – rekla je Grujičićeva za RTS.

Loading...

Prema njenim riječima, ljekari kliničari su primijetili da se određene vrste tumora, koje su se javljale isključivo kod ljudi od pedeset ili šezdeset godina, sada javljaju kod djece.

– U jednom periodu, od 2008. do 2012. godine, drastično su nam se pogoršali rezultati lečenja dece… U tom periodu nismo znali da li negde grešimo. Isto operišemo, dajemo iste lekove, ali nismo uspeli da vidimo zašto su nam u tih četiri-pet godina drastično lošiji rezultati. Tumori su bili agresivniji – istakla je Grujičićeva.

Ona je napomenula da se sada, u ovom periodu, pojavljuju tumori koje patohistolozi u Americi, Engleskoj, Njemačkoj ne mogu da klasifikuju.

– Sada nemate klasifikaciju tumora centralnog nervnog sistema kod dece, a pojavili su se neki tumori za koje ne mogu da kažu koji su to tumori ni na osnovu genetskih analiza – rekla je Grujičićeva.

Ona je navela da mora da se napravi naučna studija koja će dokazati šta je u Srbiji zagađeno, odnosno lokacije koje su bombardovane.

– Ne možete gledati celu populaciju, morate gledati lokacije koje su bombardovane, a bombardovano je 70 odsto civilnih ciljeva, svako postrojenje koje je bilo na mapi hazarda – rekla je Grujičićeva.

Prema njenim riječima, ako se desi poplava, zemljotres, bombardovanje, tada se oslobađaju toksične materije iz tih postrojenja i u određenom regionu se pravi ekološka katastrofa.

– Nije cela Srbija zagađena, ono što nijedna vlast nije uradila posle 1999. godine je metodična i tačna naučna analiza, što znači – `imali smo postrojenje tu i tu, toliko i toliko toksičnih materija` – kaže Grujučićeva.

Ona je napomenula da svuda u svijetu postoje priznati matematički modeli na osnovu kojih može da se izračuna koliko je bilo toksičnih materija.

– Kasnimo, ali nismo zakasnili – smatra Grujučićeva.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!