Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Cvjetne tapete – savršen trik za proljećni makeover doma

Tapete su nakon duže pauze ponovno postale i te kako moderan gost u interijeru. Brz su i jednostavan trik uz koji ćete osvježiti zidove i dati im odvažnu notu, a ovisno o bojama i uzorcima koje birate, pretvorićete prostor u romantično skrovište ili moderno mjesto za druženje.

Ako ste zaljubljenik u minimalizam, možda vam se šarene tapete neće dopasti, no stručnjaci za uređenje enterijera dizajnirali su prelijepe cvjetne tapete, koje ćete sigurno zavoljeti i bez mnogo razmišljanja neke od njih staviti i u svoj dom.

Lako se postavljaju, ne zahtijevaju velike intervencije u prostoru, ne zahtijevaju boje i šablone i, naravno, savršeno izgledaju. Zidne tapete ove sezone su pravi hit za uređenje doma, a te ogromne, tamne ili dramatične cvjetne pozadine privući će svačiju pažnju. Ako volite njihov izgled i želite ga stvoriti u vlastitom domu, veoma jednostavno ih možete nabaviti.

Postavljanje

Inače, prednost tapeta je u tome što se vrlo brzo mogu nabaviti i postaviti. To je čist i brz posao bez grubih građevinskih radova. Možete ih postavljati i sami, no zahtijevaju preciznost i strpljenje. Za postavljanje je potreban alat – makaze, radni sto, prazna posuda od deset litara i veliki kist za nanošenje ljepila na tapetu.

Ipak, ako se radi o tapetama s komplikovanijim motivima, one prilikom postavljanja iziskuju preciznost i poznavanje postavljanja. Mora se voditi računa da svi uzorci odgovaraju jedan drugom te da se nakon postavljanja ne vidi prelaz, nego da je sve jedna cjelina.

Vodootporne tapete

Dekorativne tapete za zid danas se mogu koristiti u svim prostorijama doma, pa i u kupatilu. Iako se mnogi još odupiru ideji da, na primjer, umjesto pločica između kuhinjskih elemenata ili u kupatilu imaju dekor tapete, proizvođači uvjeravaju da nema razloga za brigu: na tržištu postoje vodootporne vrste koje možete koristiti u prostorima s visokim procentom vlage i toplote, a voda ih neće uništiti.

Vodootporne tapete se izrađuju od vinila u potpunosti ili mogu imati jedan transparentni sloj vinila na površini.

Nekoliko razloga za postavljanje

  • Nema lakšeg, a upečatljivijeg makeovera nego korištenjem tapeta, bez obzira na prostoriju i veličinu površine na kojoj se koristi.
  • Korištenjem tapeta možete sakriti neke nedostatke na zidovima, i to bolje nego što to možete uraditi farbom.
  • Postavljanje i skidanje tapeta je relativno lako, vjerovatno to možete uraditi i sami, ali ako angažujete stručnjaka neće se dugo zadržati ni napraviti veliki nered.
  • Dekorativne zidne tapete se danas obično mogu jednostavno čistiti.
  • Rjeđe ćete imati potrebu za krečenjem.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button