Kultura

Grajf: Stradanje u Jasenovcu ne smije biti minimalizovano

BIJELJINA – Knjiga “Jasenovac – Aušvic Balkana” predstavlja studiju o zlu čovječanstva i stradanju nevinih ljudi u ova dva stravična logora što ne smije biti zaboravljeno niti minimalizovano, rekao je autor ovog naučnoistraživačkog djela Gideon Grajf.

Loading...

Grajf, koji je glavni istraživač Instituta za Holokaust “Šem Olam”, rekao je da je u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu ubijeno 700.000 Srba, Javreja i Roma, te da vjeruje da je taj broj i mnogo veći.

“Na osnovu daljih istraživanja, nekih nadgrobnih spomenika i grobnih mjesta koja smo uspjeli da nađemo kroz sva istraživanja, vjerujem da je taj broj i mnogo, mnogo veći”, rekao je Grajf novinarima u Bijeljini gdje je promovisana njegova knjiga.

On je naveo da knjiga, bazirana na istini i činjenicama, putem brojnih dokumenata, činjenica i fotografija predstavlja enciklopediju stradanja Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu.

“Jasenovac je logor u kome su Srbi, Jevreji i Romi, ali i ostali antifašisti stradali na najokrutniji mogući način. Ustašama je bilo veoma važno da žrtva pati, da se što više muči, bili su željni da vide krv, patnju, a uživali su i u najokrutnijem zlostavljanju ne samo muškaraca nego i djece, žena”, rekao je Grajf.

On je dodao da su ustaše uživale u što okrutnijem načinu ubijanja, te da su imali čak 57 metoda mučenja koje su koristili.

“U Jasenovcu, kao i drugim logorima, nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo izložiti i torturi i poniziti”, rekao je Grajf.

On je naglasio da je strašna i nesporna istina da su čak i njemački oficiri koji su posjećivali Jasenovac i druge logore u Hrvatskoj bili zgranuti brutalnošću koju su u njima vidjeli.

Nijemci su, rekao je Grajf, s druge strane, činili neviđena zla, ubijali su svoje žrtve, ali nisu, za razliku od Hrvata-ustaša, željeli da imaju krv na svojim rukama, da dotiču tijela žrtava i bili su uvjek udaljeni od njih u toku njihove smrti.

“U Jasenovcu su, pak, ustaše uživale u ubistvima, željeli su da gledaju ljude dok pateći umiru. Taj sadistički način ubijanja i torture nad žrtvama najbolje može da pokaže razliku između dva logora smrti – Jasenovca i Aušvica”, rekao je Grajf.

On je naglasio da podaci iz istorije govore da su njemački oficiri koji su dolazili u Jasenovac izvještavali njemačke naciste u Aušvicu o okrutnostima koje su se činile u Jasenovcu.

“Imamo, dakle, tu činjenicu da su se čak i njemački zlikovci žalili na količinu okrutnosti i zla koje se dešava u Jasenovcu”, rekao je Grajf, napominjući da svijet nije “u magli sakrivao zbivanja na Balkanu” nego je to činio tadašnji režim koji je sve “gurao pod tepih”.

Ipak, dodao je on, istina na vidjelo mora da ispliva kad-tad.

“Ovim radom želim da se činjenice o stradanju Srba, Javreja i Roma u ovim logorima iznesu na vidjelo, da se ne zaboravi takav režim u jednoj zemlji te da se više nikad ne ponovi istorija, da nikada ne zaboravimo, da se ni slučajno ne dozvoli minimalizovanje istorijski dokazanih zlodjela”, rekao je Grajf, dodajući da njegova knjiga predstavlja i osudu svih onih koji su okrutno nastupali, iživljavajući su i ubijajući nevine ljude.

Istoričar Saša Mirić, član Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini koje je zajedno sa Narodnom bibliotekom “Filip Višnjić” organizovalo današnju promociju, rekao je da djelo Grajfa ima ogroman značaj za srpski narod koji je masovno stradao u Drugom svjetskom ratu, kao i Jevreji.

Mirić je najavio da će se Grajf u narednom periodu baviti dokumentovanjem istine o dešavanju u Srebrenici u ratnim zbivanjima od 1992. do 1995. godine.

“S obzirom na to da je s ovim u vezi bilo mnogo proizvoljnih ocjena o događajima na tom prostoru, vjerujem da će ta komisija utvrditi žrtve svih naroda na području Srebrenice”, rekao je Mirić.

Navodeći da je danas predstavljeno djelo koje je prevedeno na tri jezika, Mirić je ukazao da bi i Srbi trebalo da prevode sve svoje naučno-dokumentovane radove kako bi svijet bio upoznat o istoriji i stradanju ovog naroda.

Multidisciplinarna studija “Jasenovac – Aušvic Balkana” od 712 strana istorijske građe nagrađena je lani na Međunarodniom sajmu knjige kao naučni poduhvat godine.

Grajf je glavni istraživač Instituta za Holokaust “Šem Olam”, a knjiga je objavljena prošle godine nakon trogodišnjeg istraživanja.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!