Sport

Rukometna liga BiH sa 17 klubova gasi požar

Iako se bliži početak Premijer lige BiH za rukometaše i rukometašice, još nije poznato koliko će klubova učestvovati u ligama, a Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza BiH, kaže i da je zbog cirkusa u ovom sportu održavanje takmičenja došlo u pitanje.

Sjednica Upravnog odbora RS BiH u utorak u Mostaru je prekinuta jer nije postignut dogovor o broju učesnika. Iako je na početku sastanka usvojen zapisnik sa prethodne sjednice održane u Bugojnu da se prihvati liga sa 15 ili 17 klubova, nije došlo do glasanja, jer predstavnici FBiH nisu prihvatili da se liga popunjava po principu 1+1. Stav iz Federacije je da njihova dva kluba uđu u Premijer ligu BiH za rukometaše, a jedan iz RS, što RS RS ne prihvata.

Loading...

“Razočaran sam i izvinjavam se svim ljubiteljima rukometa zbog ovog što se dešava. Mi prijedlog RS FBiH nećemo prihvatiti, u Pravilniku piše da ligu popunjava jedan klub iz RS i jedan iz FBiH”, izjavio je Marinko Umičević, predsjednik Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH, i dodao:

“Na sjednici u Bugojnu smo donijeli odluku da se entitetski savezi izjasne da li su za ligu od 15 ili 17 klubova, na šta su iz FBiH rekli da žele ligu sa 16 klubova i da njihova dva kluba uđu u ligu, a jedan iz RS. Problem je što FBiH ima dvije lige i nisu razigravali za jednog pobjednika. Treba naći kompromis, a ja sam za jedinstvo i ravnopravnost, ako u ligu ulaze vaša dva kluba, da uđu i naša dva.”

On problem vidi u RS Herceg Bosne.

“Moram istaći da je problem u FBiH koju čini i Rukometni savez Herceg  Bosne i da smo mi svi taoci politike tog saveza. RS Herceg Bosne ima šest klubova od više od 30 u FBiH, a u RS je pedesetak, ali prave velike probleme i zbog toga imamo situaciju koju imamo”, rekao je Umičević.

On je nastavak sjednice zakazao za 20. avgust u Doboju. Na pitanje šta će se desiti ako ne budu imali kvorum, što se ranije dešavalo, Umičević je odgovorio:

“Ako ne dođu, nema lige. Obavijestiću Olimpijski komitet BiH i Evropsku rukometnu federaciju.”

Prema tvrdanjama potpredsjednika RS FBiH Asima Šahmana, dogovor neće izostati.

“Ne vidim razloga da se ne sastanemo u Doboju. Istina, došli smo u nezgodnu situaciju, ali to nije slučaj samo sa ovom sezonom. I ranijih sezona smo imali 100 kompromisa. Očito je da ne možemo bez kompromisa svake sezone. Malo ćemo ohladiti do narednog sastanka na kojem ćemo najvjerovatnije održati i žrijebanje parova”, istakao je Šahman.

Kako saznaju “Nezavisne”, dva entitetska saveza će u Doboju najvjerovatnije pronaći kompromis po kojem će Premijer ligu BiH naredne sezone činiti 17 klubova. To u prevodu znači da će elitni rang bh. rukometa igrati pobjednici dvije lige u Federaciji, Sloboda i Iskra, dok bi Slavija iz Istočnog Sarajeva, koja je prošle sezone završila na mjestu koje vodi u niži rang, sačuvala status premijerigaša. Takođe, moraće pasti dogovor i kako će se ubuduće popunjavati Premijer liga, kako se ne bi više dolazilo u ovakve situacije i ponovo pravio kompromis. Prema našim saznanjima, jedan od prijedloga biće da naredne sezone iz lige ispadaju tri kluba, dok bi se u ligu ulazilo po principu jedan klub iz RS i jedan iz Federacije kako bi se ubuduće smanjio broj klubova u Premijer ligi.

Početak Premijer lige BiH za rukometaše planiran je za 14. septembar, a sedam dana kasnije trebalo bi da takmičenje počnu rukometašice.

Bez odluka o PL za rukometašice

S obzirom na to da je sjednica UO u Mostaru prekinuta, o Premijer ligi BiH za rukometašice se nije ni razgovaralo, kao ni o izboru komesara. O ovim temama bi odluke trebalo da budu donesene 20. avgusta na sjednici u Doboju.

EHF kaznio RS BiH

Evropska rukometna federacija (EHF) izrekla je kaznu Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine zbog propusta u kvalifikacijama za Evropsko rukometno prvenstvo 2020. RS BiH mora da plati kaznu od 500 evra jer na meču 5. kola protiv Bjelorusije na podlozi za igru nisu bile nalijepljene reklame sponzora EHF-a.

Kažnjeni su i rukometni savezi Hrvatske (1.000 evra) i Slovačke (500).

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!