Društvo

Sa više pažnje i ozbiljnosti baštiniti srpski jezik i ćirilično pismo

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da resorno ministarstvo, zajedno sa naučnom, akademskom i kulturnom javnošću, može i želi da doprinese jasnom pozicioniranju ćirilice kao neraskidivog simboličkog elementa kulturnog nasljeđa srpskog naroda.

Loading...

“Srpska kultura je jedinstvena na svakom prostoru na kojem srpski narod živi u okviru ili izvan granica njegovih državnih tvorevina”, rekla je Trivićeva za “Nezavisne novine”. 

Ona ja naglasila da će zaključci Foruma o ćirilici, koji je okupio eminentne stručnjake u okviru dvije diskusije – javna upotreba ćirilice i upotreba ćirilice u digitalnom dobu, biti od velike pomoći Ministarstvu na putu sistemskog rješavanja zaštite ćirilice kao pitanja od nacionalnog značaja. 

“Da bismo učvrstili put nacionalnog opstanka i kulturnog napretka, budućnosti utemeljene na čvrstini kulturnog nasljeđa koje nam je zavještavano vijekovima unazad, moramo sa više pažnje i ozbiljnosti baštiniti srpski jezik i ćirilično pismo”, dodala je Trivićeva. 

Ona ja napomenula da potpisivanje povelje o srpskom kulturnom prostoru predstavlja opredjeljenje, težnju i odlučnost ministarstava iz Srpske i Srbije, te dvije vlade, da utvrde zajedničku stratešku kulturno-prosvjetnu politiku. 

“Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta je naš primarni zadatak. Povelja povezuje sve Srbe u njihovom kulturološkom djelovanju gdje god se nalazili, jer granice kulturnog prostora nije moguće svesti u granice političkog, odnosno državnog prostora”, rekla je Trivićeva.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!