Banjaluka

Priprema za obnovu: Dron snima stanje gradskog toplovoda

Stanje vrelovodne mreže sistema u Banjoj Luci uskoro će biti „snimljeno“ specijalnim termovizijskim kamerama, u okviru priprema sa temeljnu obnovu toplovoda na području grada, najavljeno je nakon današnjeg sastanka gradonačelnika Igora Radojičića sa rukovodstvom preduzeća „Eko toplane“.

Loading...

Prema najavama iz „Eko toplana“, termovizijsko snimanje biće obavljeno specijalnim dronom, u periodu od 27. do 29. marta ove godine.

Radojičić je najavio da će rezultati snimanja biti osnova za pripremu predstojeće rekonstrukcije toplovodne mreže. Na osnovu snimljenog materijala, kako je najavljeno, biće izrađena studija izvodljivosti, nakon čega će uslijediti projekat rekonstrukcije dotrajale mreže, stare više od četiri decenije.

– Mreža je stara i zahtijeva temeljnu rekonstrukciju i modernizaciju. Zahvaljujući termovizijskom snimanju imaćemo kompletan snimak stanja mreže na terenu. Na bazi toga biće određeni prioriteti gdje se dalje mora raditi, a svima nam je jasno da sljedeće veliko ulaganje mora biti u distributivnu mrežu – naglasio je Radojičić.

Termovizijsko snimanje terena će obaviti danska firma „Drone systems“, a ovo je prvi ovakav projekat od izgradnje sistema daljinskog grijanja.

– Rezultati će umnogome olakšati prepoznavanje prioriteta za rekonstrukciju vrelovoda. Radi se o veoma obimnom poslu, koji zahtijeva vrijeme i značajna novčana sredstva, a cilj je da se u narednih nekoliko sezona toplifikaciona mreža u potpunosti rekonstruiše i modernizuje. Kroz ovaj projekat, u narednom periodu, radićemo na obezbjeđivanju neometane distribucije toplotne energije kako bi svi korisnici daljinskog grijanja imali potreban kvalitet grijanja – ističu u „Eko toplanama“.

U susret predstojećem završetku grijne sezone, koja se službeno završava 15. aprila, Radojičić je navaeo da je, izgradom eko toplane i promjenom energenta, obezbijeđeno cjelodnevno grijanje.

– Prije samo dvije godine, imali smo gubitaša koji je proizvodio desetine miliona maraka gubitka tokom sezone uz nepouzdano grijanje, a danas možemo govoriti o firmi koja ostvaruje dobit, a grad ima pouzdano, kvalitetno i dugoročno riješeno pitanje izvora enegrije za grijanje – naveo je Radojičić

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!