Kultura

Manje poznati detalji atentata na kralja Aleksandra u “Senkama nad Balkanom” (FOTO)

Kostimirani statisti, regionalne glumačke zvijezde, automobili proizvedeni prije Drugog svjetskog rata, užurbani produkcijski tim -današnje su slike ispred Ambasade Francuske u centru Beograda sa snimanja druge sezone televizijske serije “Senke nad Balkanom”.

Među mnoštvom ljudi prepoznatljivi osmijeh reditelja i glumca Dragana Bjelogrlića spušta tenzuju na sredini snimajućeg dana po suvom ali hladnjikavom vremenu ranog proljeća u Pariskoj ulici.

Loading...

– Liči, ali nije baš proljeće – vajka se Bjelogrlić dok pogledom provjerava da li sve funkcioniše na snimanju druge sezone popularne televizijske serije.

Bjelogrlić kaže da se cijela ekipa koja učestvuje u nastajanju serije trudi da ne razmišlja pretjerano o velikim očekivanjima publike, poslije izuzetnog uspjeha prve sezone “Senki nad Balkanom”.

– Koncentrišemo se na posao. Imamo želju da ispričamo novu priču koja će biti logičan nastavak svega što su gledaoci vidjeli u prvoj sezoni emitovanja serije. Sa druge strane, pokušaćemo da napravimo autonomnu cjelinu, tako da neko ko nije vidio prvu sezonu može da gleda ovo što sada snimamo – rekao je Bjelogrlić i napomenuo da postoji opterećenja prošlogodišnjim uspjehom serije.

Snimanje serije "Senke nad Balkanom" (Foto: Dragan Kujundžić/RAS Srbija)

– Postojala je i neizvjesnost nakon okončanja snimanja prve sezone, da li će do gledalaca uopšte doprijeti to što snimamo i da li ćemo uspjeti u tome što što smo zamislili. Sada se nosimo sa velikim očekivanjima publike, ali bolje je da je tako nego da prva sezona nije imala uspjeh kod gledalaca – rekao je Bjelogrlić.

Za njega nema dileme da je serija “Senke nad Balkanom” čista fikcija koja se poigrava sa istorijskim činjenicama.

– Serija zapravo stavlja istorijske činjenice u kontekst fikcije koju pravi. Važno je da ne iskrivljujemo istorijske činjenice i da nemamo ambiciju da stvaramo novo tumačenje istorije, već se istorijske ličnosti i fakti stavljaju u kontekst priče koju smo zamislili. Nepotrebno je posmatrati našu seriju uz pitanje “Da li je to baš tako bilo”… Evo kažem da nije bilo baš tako kao što je u seriji predstavljeno, ali kontekst jeste tačan – rekao je Bjelogrlić.

On je najavio da će druga sezona serijala “Senke nad Balkanom” problematizovati aferu koja je prethodila atentatu na kralja Aleksandra Karađorđevića i sam atentat na srpskog monarha.

– U seriji ćemo osvijetliti neke činjenice oko atentanta na kralja Aleksandra Karađorđevića koje do sada nisu bile mnogo poznate. Bavimo se faktima oko postojanja srednjevijekovnog utvrđenja na Avali koje je datiralo još iz rimskog doba. Podigao ga je i ostavio u zaostavšttinu despot Stefan Lazarević u 14. vijeku. Za potrebe Meštrovićevog spomenika Neznanom junaku to utvrđenje je srušeno – rekao je Bjelogrlić.

Snimanje serije "Senke nad Balkanom" (Foto: Dragan Kujundžić/RAS Srbija)

Prema njegovim riječima, u drugoj sezoni serijala pojavljuje se Marija Oršić koja je bila žena o kojoj se malo znalo, a ispredalo mnogo legendi.

– Na kastingu je Leona Paraminski dobila tu ulogu i srećan sam zbog toga – rekao je Bjelogrlić.

Leona Paraminski je hrvatska glumica koja živi u SAD.

Poslije kastinga za seriju, dobila je ulogu Marije Oršić koja važi za jednu od najmisterioznijih žena 20. vijeka.

– Uzbudljivo će biti za publiku. Pripremala sam se temeljno za ovu ulogu i moram da kažem da igram veoma opasnu ženu -rekla je Paraminski.

Snimanje serije "Senke nad Balkanom" (Foto: Dragan Kujundžić/RAS Srbija)

Francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondolomi pozdravio je ekipu serije i za Tanjug rekao da je jako ponosan što se serija snima ispred i unutar Ambasade Francuske u Beogradu.

– Naša zgrada potpuno odgovara epohi u kojoj se događa serija “Senke nad Balkanom”. Nikada ranije nije snimana televizijska serija ili film u tom prostoru. Postigli smo odličan dogovor sa produkcijom o mjerama koje će zaštititi zgradu Ambasade – rekao je Mondolini.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!