Politika

Stevandić: Jasno ko je kriv za neformiranje Savjeta ministara

SARAJEVO – Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Sarajevu da se komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han nada da će Savjet ministara biti formiran do maja ili u maju.

“Nadam se da neće biti nikakvih dodatnih uslovljanja”, rekao je Stevandić.

On je naglasio da Republika Srpska ne snosi odgovornost što nije ispunjeno obećanje koje su članovi Predsjedništva BiH dali u Briselu na sastanku sa Hanom da će Savjet ministara biti formiran do 28. marta.

On je naveo da se na današnjem sastanku sa Hanom moglo vidjeti ko je kriv što nije formiran Savjet ministara, ali da je najvažnije da nije bilo nikakvih nesuglasica koje bi udaljile BiH od budućeg formiranja vlasti.

“Između redova se moglo vidjeti ko je kriv što vlast nije formirana. Ne bih da to apostrofiram, osim da kažem da nije niko iz Republike Srpske”, rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da se problemi građana Federacije BiH i Republike Srpske ne rješavaju na ovakvim forumima sa i bez evropskih predstavnika, već formiranjem vlasti, koje imaju legalitet i legitimitet, i preuzimaju odgovornost i, u skladu sa tim, će biti smijenjene ili nagrađene na idućim izborima.

Stevandić je rekao da na sastanku Hana sa političkim predstavnicima niko nije predstavio neki novi plan za uslovljanje.

“U Republici Srpskoj nemamo nekih objektivnih problema. Čak neke stvari koje su apostrofirane da treba da budu predmet budućeg rada, poput dualnog obrazovanje, mi smo počeli prije tri mjeseca. Poslodavci, Privredna komora, poslovna zajednica već prave projekte koja će se nova zanimanja uviditi, a koja ukidati”, naveo je Stevandić.

On je napomenuo da ima i pitanja koje Republika Srpska ne može rješavati sama, poput auto-puteva koji se ne mogu raditi bez novog ministra saobraćaja i veza na nivou BiH.

“Blokiranje formiranja Savjeta ministara, koje ima skrivene razloge, bilo da determinišu raspodjelu vlasti u Federaciji BIH i kantonima, imaju štetne posljedice za sve u BiH”, naglasio je Stevandić.

On je pozvao na postizanje dogovora o pitanjima o kojima postoji konsenzus, poput problema odlaska mladih, efikasnosti privrede i novih radnih mjesta.

Stevandić je rekao da bi bilo veoma razočaravajuće da na narednom sastanku sa predstavnicima EU ponovo bude konstatovano da su propuštene neke prilike.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!