Politika

Trninić o 100 dana Vlade: Izgradnja i priprema velikih infrastrukturnih projekata

BANJALUKA – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je Srni da je resorno ministarstvo u prvih 100 dana mandata nove Vlade Srpske realizovalo aktivnosti koje su se odnosile na izgradnju i pripremu velikih infrastrukturnih projekata, poboljšanje bezbjednosti saobraćaja, donošenje zakona i restrukturisanje “Željeznica Republike Srpske”.

Trninić je kao jedan od najvažnijih rezultata izdvojio potpisivanje ugovora o projektovanju i izgradnji auto-puta na Koridoru “Pet ce” kroz Srpsku od petlje “Johovac” do petlje “Rudanka”.

On je rekao da je nastavljena priprema velikih infrastrukturnih projekata.

“U toku je eksproprijacija i izbor izvođača radova za izgradnju šest kilometara duge dionice Johovac-Rudanka na auto-putu Doboj-Vukosavlje, na koridoru `Pet ce`. Za ovu dionicu su obezbijeđena sredstva i to grant EU u iznosu 14 miliona evra i kredit Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ od 70 miliona evra”, rekao je Trninić.

Za sedam kilometara dugu dionicu auto-puta na Koridoru “Pet ce”, od Rudanke do Putnikovog brda, u toku je obezbjeđivanje novca.

“Vrijednost projekta je 150 miliona evra. Vode se pregovori sa EBRD, a aplicirano je i prema Investicionom okviru za zapadni Balkan za grant sredstva”, istakao je Trninić.

Prema njegovim riječima, u toku je izbor izvođača radova i stručnog nadzora za izgradnju mosta preko rijeke Save kod Gradiške, na auto-putu Banjaluka-Gradiška, a pokrenute su aktivnosti i na izgradnji mosta preko rijeke Save na lokaciji Sremska Rača/Rača i auto-puta Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-Rača.

“Postignut je dogovor o lokaciji mosta i u toku je izrada tehničke dokumentacije i iznalaženju finansijskih sredstava za izgradnju. Upućena je inicijativa Savjetu ministara za definisanje i potpisivanje međudržavnih sporazuma s ciljem izgradnje auto-puta Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica Srbije, odnosno auto-puta Beograd-Sarajevo i određivanje lokacije zajedničke tačke auto-puta na granici Srbije i BiH, te planiranje izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save”, naveo je Trninić.

U toku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju brzog puta Sarajevo-Mesići-Ustiprača-Višegrad-granica Srbije, brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići- Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac i brzog puta Brod na Drini-Tjentište.

“Za izgradnju magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje-granica Crne Gore, sa međudržavnim mostom, u toku je rješavanje imovinskih odnosa i obezbjeđivanje finansijskih sredstava. Vrijednost projekta je 78 miliona evra”, napomenuo je Trninić.

Prema njegovim riječima, u toku je izrada projektne dokumentacije i izbor konsultanta za izradu glavnog projekta za poboljšanje magistralnog puta “M-16” od granice sa Federacijom BiH do Banjaluke, sa izgradnjom obilaznice oko Banjaluke.

U toku je i izrada projektne dokumentacije za poboljšanje dionice magistralnog Sarajevo-Foča.

Trninić je rekao da je Vlada usvojila jedinstvenu listu prioritetnih projekata BiH u oblasti transporta, koja je preduslov za povlačenje donacija i povoljnih kredita od međunarodnih razvojnih banaka.

“Prethodno je usvojena lista prioritetnih projekata Republike Srpske i svi projekti sa te liste uvršteni su u nacrt liste prioritetnih projekata BiH čime je značajno ojačana pozicija najvažnijih projekata iz oblasti saobraćaja u Srpskoj kada je riječ o mogućnostima za dobijanje donatorskih sredstava i povoljnih kredita”, naglasio je Trninić.

Kada je riječ o zakonodavnim aktivnostima, Narodna skupština Srpske usvojila je Nacrt zakona o unutrašnjoj plovidbi zbog potrebe unapređenja ove oblasti i usklađivanja sa zakonodavstvom EU.

Usvojen je i Nacrt zakona o radio-amaterizmu čiji je cilj uređenje ove oblasti s obzirom na to da su radio-amateri izuzetno važna karika u sistemu zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.

Trninić je rekao da je Vlada donijela Program bezbjednosti saobraćaja na putevima u Srpskoj za period od 2019. do 2022. godine.

“U proteklim godinama napravljeni su značajni koraci u izgradnji sistema upravljanja bezbjednošću saobraćaja. Međutim, to nije dovoljno ako ne bude podignuta svijest građana o bezbjednom i odgovornom učešću u saobraćaju”, rekao je Trninić.

Prema njegovim riječima, Agencija za bezbjednost saobraćaja zbog toga je nabavila simulator koji demonstrira prevrtanje automobila i on će biti korišćen u svrhu demostracije značaja upotrebe bezbjednosnog pojasa u vožnji prilikom nezgode i prevrtanja vozila.

Sumirajući rezultate u oblasti željezničkog saobraćaja, Trninić je rekao da su najznačajnije aktivnosti bile u okviru finansijskog restrukturisanja “Željeznica”.

“Isplaćene su sve obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi tako da su `Željeznice` rasterećene plaćanja kamata i zateznih kamata za neizvršene obaveze. Od početka projekta u martu 2017. godine smanjen je broj radnika sa početnih 3.098 na 2.462. Obaveza `Željeznica` je da do kraja 2021. godine broj radnika svede na 2.098”, rekao je Trninić.

On je dodao da će nakon finansijskog restrukturisanja biti srpovedeno i vlasničko i organizaciono restrukturisanje “Željeznica”.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!