Društvo

Zdrava hrana za mališane u dobojskom vrtiću: Domaće kašice umjesto kupovnih

DOBOJ – Umjesto pasirane hrane iz teglica, mališani iz jasličkih grupa u dobojskom vrtiću “Majka Jugovića” ubuduće će na trpezi imati kašice pripremljene u kuhinji ove ustanove, kako bi se zdravo hranili.

Loading...

U saradnji s resornim ministarstvom, a kroz projekat “Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH – dio projekta RS”, vrtić će nabaviti sve što mu je potrebno da bi djeca od najranijeg uzrasta stekla zdrave navike.

“To su specijalni blenderi za djecu, kako bismo na taj način pravili hranu isključivo u našoj režiji. Nećemo morati da kupujemo industrijsku hranu”, pojasnio je Davor Savić, direktor vrtića, te dodao da će za te namjene biti izdvojeno 15.000 KM, a isti iznos će biti utrošen za bolju fizičku aktivnost djece tokom boravka u vrtiću.

Ishranom srednjoškolaca će se pozabaviti pedesetak učenika dobojske Ugostiteljsko-trgovinske škole, koji će svoje vršnjake pokušati ubijediti da ne jedu grickalice i brzu hranu, nego zdrav obrok.

“Oni će imati demonstraciju u našoj školi kako da spravljaju zdrav obrok u zamjenu za brzu hranu koja se nudi na svakom uglu u gradu. Konsultovaćemo nutricioniste, koji će nam preporučiti dobre recepte i napraviti manju zbirku recepata, koju ćemo distribuirati drugim školama”, kazao je Predrag Pašić, direktor škole.

U cilju smanjenja faktora zdravstvenih rizika, među koje se osim ishrane i fizičke aktivnosti ubraja i upotreba alkohola i duvana, danas su potpisani ugovori s ustanovama koje će na području Doboja ubuduće raditi na realizaciji projekata koji se finansiraju uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

“Grantovi ukupno iznose oko 155.000 KM. Potpisano je devet ugovora. Svaki aplikant je pripremio svoj plan rada, koji je ispregovaran zajedno s ministarstvom. Rok za završetak ovih malih projekata je 15. jun ove godine”, rekao je Siniša Janjetović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

Osim obdaništu i Ugostiteljsko-trgovinskoj školi, projekti su odobreni i drugim obrazovnim ustanovama.

“Osnovna škola ‘Petar Kočić’ iz Sjenine Rijeke, OŠ ‘Sveti Sava’, Medicinska škola, grad Doboj i Dom zdravlja zajednički kao partneri rade na tom projektu. Mi nemamo pravo da stanemo, jer ovo je u interesu zaštite zdravlja svih naših sugrađana”, rekao je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!