Politika

Cvijanović: Žele da pokažu da Republika Srpska nije postojala prije Dejtona

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Srpska ima spremne odgovore na svaki izazov koji dolazi iz Sarajeva, i tako će biti i u vezi sa politički motivisanom odlukom Ustavnog suda BiH kojom se osporava 9. januar – Dan Republike.

Loading...

“Iza ovakve odluke, koja je prilično glupa, bezobrazna, cinična i arogantna, nažalost, stoji dio međunarodne zajednice i političko Sarajevo”, rekla je Cvijanovićeva večeras novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je ovo dio organizovane i poznate kampanje koja se vodi protiv Republike Srpske na svim terenima, s ciljem njenog razvlašćivanja i ukidanja njenog identiteta.

“Ovdje je cilj jasan, oni žele da pokažu da Republika Srpska nije postojala prije Dejtona. Istorijska činjenica je da je Republika Srpska nastala prije rata i prije Dejtona. Srpska je u Dejtonu verifikovana važnim međunarodnim ugovorom koji nas u krajnjem slučaju drži zajedno na okupu u BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da u BiH svi procesi idu unazad i u pogrešnom pravcu, umjesto da se gradi povjerenje i bavi suštinskim pitanjima.

Prema njenim riječima, u situaciji sa toliko neriješenih odnosa u BiH, započetih i nedovršenih poslova, te poslova koji nisu započeti politički, ekonomski i finansijski, Ustavni sud BiH se bavi pitanjem praznovanja.

“I to što u Ustavnom sudu BiH dominantnu ulogu imaju strane sudije opet pokazuje strašan deficit BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da se niko ne bavi time kako formirati vlast, kako povećati plate i penzije, te na koji način nivo vlasti BiH može da servisira potrebe građana, pomažući entitetima i koordinišući određena pitanja.

“Naš prioritet je jaka i stabilna Republika Srpska i Srpska će pronaći odgovor na svaki izazov, kao i do sada. Iskustvo nam je naučilo da se moramo pripremati”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske – 9. januaru, razmatrajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas, povodom odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike, poziv na sastanak svim predsjednicima političkih stranaka sa sjedištem u Srpskoj, saznaje Srna.

Sastanak bi, prema saznanjima Srne, trebalo da bude održan u Palati Republike u Banjaluci u utorak, 2. aprila.  

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!