Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Srpska trenutno ima više od 267 hiljada zaposlenih, što je najviše do sada VIDEO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska trenutno ima više od 267.000 zaposlenih, što je najviše do sada.

“Nije do kraja tačna priča da se na zavodima za zapošljavanje smanjuje broj nezaposlenih zato što ljudi odlaze”, rekao je Višković za RTRS i dodao da će Vlada Srpske nastaviti da pruža podršku realnom sektoru. 

Višković je istakao da je Vlada nedavno usvojila Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu, kojim je predviđeno 17 miliona KM za podsticaje novom zapošljavanju, naglasivši da je ovim mjerama predviđeno da za sve novoprimljene radnike na kraju godine budu vraćeni uplaćeni porezi i doprinosi. 

“Sa Vladom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorili smo da oni iz svog Fonda za zapošljavanje, na isti način kao što stimulišu privredne subjekte koji dolaze iz inostranstva u Srbiju, podstiču i svoje privredne subjekte da ulažu i otvaraju nove pogone i radna mjesta u Republici Srpskoj”, rekao je Višković. 

On je naveo da je resorno ministarstvo sačinilo radnu verziju zakona o inspekcijskom nadzoru, koja je dostavljena na razmatranje sindikatu i poslovnoj zajednici, ističući da se uskoro očekuje donošenje ovog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

“Ovim zakonom želimo da zaštitimo poštene privredne subjekte koji redovno izmiruju obaveze”, rekao je premijer Republike Srpske. 

On je naglasio da je uvjeren da će, ukoliko se uspije smanjiti “siva ekonomija” za 50 odsto u Srpskoj u mandatu ove vlade, biti napravljena epohalna stvar. 

Višković je naveo i da će Vlada kroz izmjene Krivičnog zakonika predložiti da se utaja poreza tretira kao krivično djelo, za šta će biti predviđena kazna zatvora. 

Komentarišući građansku inicijativu o besplatnim udžbenicima za sve osnovce u Republici Srpskoj koja je nedavno usvojena u Narodnoj skupštini, Višković je istakao da će Vlada od iduće školske godine ovo pitanje na neki način riješiti. 

“Pronaći ćemo neki koncept za rješavanje ovog pitanja za šta je potrebno u budžetu Republike Srpske obezbijediti 11 miliona KM”, rekao je Višković, dodavši da bi besplatne udžbenike trebalo omogućiti djeci kojima je to zaista potrebno. 

Govoreći o demografskoj politici u Republici Srpskoj, Višković je naveo da je potrebno objediniti resurse predsjednika Srpske i Vlade, kako bi zajedno osmislili koje mjere treba da preduzima na poboljšanju demografske pozicije. On smatra da bi u Srpskoj trebalo podsticati rađanje prvog djeteta. 

Kada je riječ o političkoj situaciji u BiH, Višković je naglasio da se jedino Republika Srpska bori za opstanak BiH u dejtonskim granicama i okvirima, dok svi oni, koji se kunu u BiH, rade na njenoj razgradnji. 

Višković naglašava da bi bilo dobro da postoji blok srpskih stranaka u novom sazivu Savjetu ministara kako bi još više bio zaštićen interes građana Republike Srpske. 

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button