Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Košarac: Zaključci SDA niz nebuloza

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da su današnji zaključci Glavnog odbora SDA niz nebuloza, s obzirom na činjenicu da SDA nije odstupila od svojih militantnih političkih ciljeva i elemenata iz “Islamske deklaracije” i nema pravo da drži lekcije i ulazi u ono što su nadležnosti Republike Srpske.

Košarac je rekao Srni da SDA ne može institucijama Republike Srpske da drži lekciju, te da bi “najbolje bilo da se oni pogledaju u ogledalo i kažu kada će promijeniti svoju politiku prema Srbima”.

On je istakao da SDA veoma često svojim zaključcima pokušava da se nametne kao politička stranka koja ima pravo da tumači sve u ovoj zemlji.

Prema njegovim riječima, SDA to radi u momentima kada je neophodno, u skladu sa izbornim rezultatima, konstituisati vlasti na nivou BiH, a SDA očigledno ima neke sitnosopstveničke stranačke interese.

“Sa druge strane, vidljivo je da njihovi zaključci ne idu u pravcu da se na političkom planu pokuša praviti nešto što bi bilo u interesu građana. Naprotiv, SDA svaki put pokušava da, dirajući emociju srpskog naroda, pozicionira prije svega SDA kod bošnjačke komponente, a da onda izazove reakciju kod nas, koja će uvijek biti kada se dira srpski narod i Republika Srpska”, kaže Košarac.

Prema njegovom mišljenju, SDA želi time da izazove kod Bošnjaka što veći politički efekat.

“Mi ćemo braniti interese Republike Srpske, branićemo interese srpskog naroda i branićemo interese građana Srpske. Ne želimo da vrijeđamo nijednog Bošnjaka u Republici Srpskoj i BiH. Prihvatamo izbornu volju Bošnjaka u BiH, kao što prihvatamo i interese hrvatskog naroda i izbornu volju Hrvata”, rekao je Košarac.

On je rekao da institucije Srpske žele da na najbolji mogući način, u skladu sa Ustavom, grade Republiku Srpsku, a da institucije BiH u skladu sa Ustavom budu sastavljene od izbornih pobjednika i da se na taj način pokušaju uraditi neke dobre stvari za sve građane, a prije svega za građane Republike Srpske.

Povodom zaključka Glavnog odbora SDA kojim osuđuje “učestale napade na povratnike u Republiku Srpsku”, Košarac je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske štiti svakog građanina, te da je to veoma tendenciozan zaključak kojim se želi podgrijavati određena vrsta atmosfere prema povratničkoj populaciji u Srpskoj.

On je istakao da je Republika Srpska sigurna država koja uvažava sva ljudska prava i slobode svih naroda i njenih građana.

“To je potpuno neprimjereno i nije tačno to što je zaključio Glavni odbor SDA”, rekao je Košarac i dodao da je sa druge strane, u Federaciji BiH potpuno vidljiva politika SDA gdje su Bošnjaci dominantni, a o tome najbolje govori broj Srba koji danas žive u FBiH, kao i visoki stepen nezadovoljstva hrvatskog naroda u tom entitetu.

Govoreći o zaključku GO SDA kojim se od vlasti u Srpskoj traži da povuku odlikovanje prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću, Košarac je rekao da institucije Republike Srpske sve odluke donose u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i tu je potpuno jasna procedura.

“Uloga prvog predsjednika Republike Srpske je vrlo izražena i značajna kada je u pitanju Republika Srpska i to su naši principi i naši stavovi prema tome. Ni mi nismo često komentarisali to što Bošnjaci odlikuju neke ljude iz političkog, javnog i vojnog života za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata, ali smo i te kako bili potreseni takvim potezima”, istakao je Košarac.

Kada je riječ o zahtjevu Glavnog odbora SDA da Tužilaštvo BiH dovede do kraja istragu i pokrene krivične postupke protiv organizatora okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu, Košarac je rekao da ta stranka preko svojih kadrova pokušava da utiče na tužilačke i druge određene odluke.

“Jedan od takvih primjera je i Ustavni sud BiH gdje su, mislim dva potpredsjednika SDA, sada sudije. Mislim da su tu stvari potpuno jasne”, naglasio je Košarac.

Košarac je podsjetio da je Tužilaštvo BiH vanustavni subjekat nastao odlukom visokog predstavnika.

On je napomenuo da je vidljivo da SDA, ne samo u ovom slučaju, ima uticaja na pravosuđe na nivou BiH i da je značajan broj kadrova te stranke raspoređen iz vremena devedesetih godina u takve institucije.

“Vidljivo je da su određene pravosudne institucije na niovu BiH donosile odluke na temelju političkih potreba SDA”, rekao je Košarac.

On je dodao da su stvari potpuno jasne i da je to taj kontinuitet političkog uticaja SDA na pravosuđe na nivou BiH.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button