Društvo

“MOJE DIJETE JE ŽRTVA NASILJA” Samohrana majka iz Banjaluke optužuje školu i nakaradni sistem obrazovanja

Javnost je svakodnevno svjedok potresnih ispovijesti samohranih majki koje prolaze golgotu kako bi djecu izvele na pravi put, a u moru problema, najviše bole oni koji dolaze od institucija koje bi trebale biti saveznici, a ne neprijatelji.

Loading...

Samohrana majka Helena J. iz Banjaluke podnijela je nedavno prijavu Ministarstvu prosvjete i kulture RS zbog kako je navela, institucionalnog i vršnjačkog nasilja koje već duže vrijeme trpi njeno dijete u banjalučkoj Osnovnoj školi “Georgi Stojkov Rakovski”.

I dok direktor škole Dušan Mišljenović uopšte nije želio komentarisati slučaj, samohrana majka je za Srpskainfo ispričala da godinama nailazi na nesaradnju nadležnih u pomenutoj školi.

Priznaje da je godinama okretala glavu, nadajući se da će se problemi riješiti, ali umjesto rješenja, problemi su kulminirali.

Helena J. podsjeća da je njeno dijete u osnovnoj školi godinama bilo na meti vršnjaka, o čemu kako kaže, svjedoče i odlasci u Hitnu pomoć okrvavljene glave. Pored svega toga, dijete je postalo i glavni krivac za sve što se događa u učionici.

– Sve je kulminiralo neosnovanom optužbom mog sina za krađu novca od drugih učenika. Događaj mi je prijavljen od strane razrednog starješine, koji me je pozvao telefonom 15. marta u poslijepodnevnim časovima i zahtijevao da dođem u školu povodom prijave učenika koji pohađaju isti razred da je kod mog sina pronađen nestali novac – prisjetila se Helena.

Priča da je po dolasku u školu i razgovora sa razrednikom i učenicima utvrđeno kako njeno dijete nije ukralo ništa, niti je novac pronađen kod njega. No, osim lažne optužbe ogorčenu majku zaboljelo je još nešto.

– Razrednik nije bio spreman za saradnju kako bi razriješili detalje slučaja, razgovarao je sa mnom veoma grubo i neprofesionalno, prijetio mi je da će me kao majku prijaviti Centru za socijalni rad i nakon toga me je izbacio iz škole – ispričala je Helena J.

Samohrana majka navodi da je njeno dijete godinama u školi izloženo i vršnjačkom nasilju.

Helena J. priznaje da ni njezin sin nije cvjećka, ali da odnos nadležnih u školi pod sloganom “ćuti i trpi, jer si kriv” nije način da se riješe problemi koji su sve brutalniji.

– Moj sin već duže vrijeme izložen je optužbama od strane nastavnika i učenika da se neprimjereno ponaša, te je izložen fizičkim napadima od strane učenika iz razreda – prilikom tih napada sin je zadobio povrede glave, izbijen mu je zub, nerijetko se dešavalo da ga tuku tako što ga jedan učenik drži, a drugi ga udara šakama, da mu stavljaju upaljene petarde u torbu i u džepove, obaraju na zemlju i šutaju ga nogama – ispričala je ogorčena majka.

U prijavi koju je podnijela resornom ministarstvu Helena ističe da nasilje i diskriminacija od strane nastavnog i rukovodnog osoblja, kao i učenika škole traje duže vrijeme, a da je posljednji incident bila kap koja je prelila čašu.

Ministarstvo: Od škole zatražena informacija

Ministarstvo prosvjete i kulture RS zaprimilo je prijavu majke i zatražićemo informaciju od Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski” u vezi sa navodima iz prijave, a potom postupiti u skladu sa svojim nadležnostima. Prema Protokolu o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu RS, zaposleni u školi dužni su preduzeti mjere da se odmah zaustavi i prekine nasilno postupanje prema djetetu, te obavijestiti radnike stručne službe škole o tome.

– Stav Ministarstva je da vaspitno-obrazovne ustanove kontinuirano treba da rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje tokom nastavnih i vannastavnih aktivnosti – saopštili su iz škole.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!