Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

„Banja Luka se gradi“: Nastavljena izgradnja Istočnog tranzita

Izgradnja nove dionice Istočnog tranzita, vrijedne 1,5 miliona KM, započela je danas u Obilićevu, u okviru velikog investicionog ciklusa „Banja Luka se gradi“.

Banja Luka bi, tako, više od tri decenije od začetka ovog projekta trebala dobiti novu obilaznicu, koja bi trebala znatno rastereti saobraćaj u ovom dijelu grada. U godinama iza nas, projekt je bio blokiran zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa, a posao je nastavljen prošle godine, izgradnjom dionice od „As marketa“ do Krfske ulice. Danas, projekt se nastavlja izgradnjom nedostajućih 285 metara, na potezu od pravoslavne crkve do stadiona FK „Naprijed“.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je sa direktorom „Puteva RS“ Nenadom Nešićem obišao gradilište, podsjetio je da je projekat Istočnog tranzita svojevremeno zamišljen kao obilaznica oko grada. Međutim, zbog intenzivne izgradnje i višedecenijske blokade radova, danas je više riječ o gradskom bulevaru, nego o obilaznici.

-Grad Banja Luka je finansirao rješavanje preostalih imovinsko-pravnih poslova, te obezbjedio sredstva za izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, pripadajuće javne rasvjete i oborinske kanalizacije, kao i zacjevljenje Đurđevačkog potoka. S druge strane, „Putevi“ će finansirati izgradnju kolovoza – kazao je Radojičić.

Direktor „Puteva“ Nenad Nešić naglasio je da će, po izgradnji ove dionice, profunkcionisati Istočni tranzit i da to, u praksi, znači da sav teretni saobraćaj iz pravca Šipova i Mrkonjića može biti preusmjeren na ovu saobraćajnicu.

On je podsjetio da je izvođač radova, preduzeće „Kozaraputevi“, dužno da ovu dionicu izgradi za 180 dana.

Darko Milaković, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Obilićevo, istakao je da je na području ovog naselja u protekle dvije i po godine pokrenut i realizovan niz, velikih infrastrukturnih projekata.

-Svakako, projekt izgradnje Istočnog tranzita je najznačajniji među njima. Kad tranzit bude okončan, biće riješen najveći problem Obilićeva, uključujući i završetak radova na Zelenom mostu – rekao je Milaković.

Prema projektu, dio radova će zahvatiti i postojeću saobraćajnicu na spoju Krfske i Kalamegdanske ulice, pošto će doći do proširenja jedne saobraćajne trake na starom dijelu tranzita i rehabilitacije postojećeg kolovoza u dužini od 185 metara. Uporedo s tim, u ovoj godini bi trebale biti sagrađene biciklističke i pješačke staze uz dionicu Istočnog tranzita, koja je sagrađena prošle godine. Pored toga, biciklistička i pješačka staza biže izgrađena i kroz drvored koji vodi od „Euro benc pumpe“ do Rebrovačke crkve. Time će se dobiti tzv. istočna biciklistička staza, koja će se protezati sve do Trapista.

Za Banju Luku, gradnja ove dionice Istočnog tranzita je od izuzetne važnosti, ne samo što će u budućnosti znatno rasteretiti saobraćaj, nego i što je riječ o spoju Zapadnog i Istočnog tranzita preko novog mosta koji se gradi na lokaciji Zelenog mosta. Na taj način napraviće se obilaznica oko grada, odnosno dio saobraćaja iz pravca Mrkonjić Grada prema Čelincu i Kotor Varošu preusmjeriće se preko navedene saobraćajnice, čime će se izbjeći saobraćanje vozila kroz uže gradsko jezgro.

Radojičić: „Penali“ zbog kašnjenja Zelenog mosta

Gradonačelnik Radojičić potvrdio je danas da je izvođač radova na izgradnji novog mosta na mjestu Zelenog mosta dostavio zahtjev za produženje roka za izgradnju, te naglasio da su male šanse da će taj zahtjev biti prihvaćen.

-Mislim da su male šanse za produženje roka, što znači da bi izvođač morao platiti penale. U svakom slučaju, sa ili bez penala očekujem da most bude gotov do Spasovdana. U suprotnom, to znači još veću štetu za izvođača – rekao je Radojičić tokom današnjeg obilska gradilišta na Zelenom mostu.

On je istakao da je tačno da izvođač nije mogao radti na mostu u zimskom periodu, ali i naglasio da je rok već jednom produžen i da je nezadovoljan zbog toga što se u pojedinim intervalima nije radilo sa dovoljnim intezitetom, odgovarajućim brojem radnika i tehnike.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button