Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Kuzmanović: Јedinstvo u Srpskoj – odgovor na političke odluke

Ustavni sud BiH je, ponovnim osporavanjem 9. januar kao Dana Republike Srpske, potvrdio da ne donosi pravne, već političke odluke, a jedini odgovor na takvo ponašanje jeste jedinstvo koje moraju da pokažu svi u Srpskoj, smatra predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

On je naglasio da je Ustavni sud BiH potvrdio da je potpuno dezorijentisan i da donosi neustavne i politički štetne odluke koje su usmjerene protiv elementarnih prava i interesa konstitutivnog naroda i Republike. 

– Odluka suda je podstakla snažnu homogenizaciju i jedinstvo političke, pravne, kulturne zajednice u Srpskoj. Predstojeći sastanak kod predsjednika Republike, uvjeren sam, rezultiraće jedinstvenim stavom i odgovorom na odluku suda da je ona politička, a ne pravna, da će Narodna skupština dati adekvatan odgovor, te da ćemo 9. januar – Dan Republike i dalje slaviti još snažnije i miroljubivije – izjavio je Kuzmanović za Glas Srpske.

Kuzmanović, koji je bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske, istakao je da narod želi da Srpska opstane i da se razvija, a takvo jedinstvo političkih stranaka jedina je garancija da će se to ostvariti, te da nikakve odluke neće moći da narušavaju Republiku i elementarna prava.

Ustavni sud BiH utvrdio je u petak, 29. marta, da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.

U Palati Republike u Banjaluci sutra će, na poziv predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, biti održan sastanak sa liderima političkih stranaka sa sjedištem u Srpskoj.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button