Magazin

Sa fizičkom aktivnošću početi polako

Lijep i sunčan dan uvijek je povod za izlazak napolje i boravak u prirodi. Međutim, one koji su zimu proveli uglavnom sjedeći, povećana fizička aktivnost može “skupo da košta”. 

Loading...

Nezgodan položaj noge ili blagi skok mogu da budu uzrok ozbiljne povrede, pa čak i okidač hronične upale zgloba, koja je uvijek praćena bolom i ograničenom pokretljivošću.

Dr Nemanja Slavković, ortoped Instituta “Banjica”, kaže da bi sa fizičkom aktivnošću trebalo početi postepeno, a veoma bitno je odabrati odgovarajuću obuću.

“U posljednje vrijeme nema mnogo razlike između patika i većine cipela, ali ono što je bitno jeste da obuća za šetnju mora da bude udobna i da ima dobru tabansku potporu”, kaže dr Slavković. 

“Dakle, cipele u klasičnom smislu, koje se koriste u poslovnim ili svečanim prilikama, nisu dobar izbor za dugo stajanje i hodanje. Posebno je loše dugotrajno stajanje i hodanje u cipelama sa povišenom petom, pošto takva obuća povećava pritisak na prednji dio stopala i time uzrokuje bolove, formiranje žuljeva, spuštanje anatomskih svodova stopala i veoma često, čukljevito stopalo. Osim toga, stalno nošenje istog tipa krute obuće može da izazove deformitete, prije svega na stopalima, ali potom i na drugim dijelovima tijela”, navodi stručnjak.

Kada je o očuvanju zdravlja zglobova riječ, Slavković ističe da su najpovoljnije aktivnosti pješačenje i plivanje.

“Svakodnevna šetnja održava koštanu gustinu u povoljnim vrijednostima, pospješuje mišićnu snagu i održava adekvatnu pokretljivost zglobova”, kaže dr Slavković.

“Pri tome, ne bi trebalo zaboraviti ni pozitivan uticaj fizičke aktivnosti na praktično sve organske sisteme i mentalno zdravlje. Ipak, treba biti obazriv u slučaju prekomjerne gojaznosti, različitih deformiteta stopala, osovinskih deformiteta kolena i kuka”, savjetuje stručnjak.

Bez obzira na tip aktivnosti, svako kretanje povoljno utiče na očuvanje vitalnosti, jer kako objašnjava, pokreti u zglobu podstiču proizvodnju sinovijalne tečnosti koja je od velike važnosti za funkcionisanje ramena, laktova, kukova, koljena.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!