Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Na minimalcu više od 12.200 radnika

​BANJALUKA – Na najnižu propisanu platu u Republici Srpskoj u iznosu od 440 maraka na kraju prošle godine bilo je prijavljeno ukupno 12.261 radnika, podaci su Poreske uprave RS.

Minimalnu platu u martu 2018. godine primalo je 13.790 zaposlenih, a ona je tada iznosila 410 maraka, dok je u martu 2017. na minimalac od 395 maraka bilo prijavljeno 11.356 radnika.

I dok sindikat zagovara što hitnije povećanje minimalca i prosječne plate u Srpskoj, za šta imaju podršku i nadležnih institucija, privrednici tvrde da sada za to nije najpovoljniji tajming.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da je smanjenje poreza i doprinosa realan osnov za povećanje plata i njihov rast je svakako potreban. Međutim, u ovom trenutku nerealno je očekivati povećanje prosječne plate na 1.000 maraka, zbog toga što naša privreda, kako kaže, nema za to kapaciteta. Potrebna je, kaže, kvalitetna analiza.

– Ako je prosječna plata došla blizu iznosa od 900 maraka, sada nema kapaciteta da bude povećana na 1.000 KM. Ne treba davati procjene bez neke dobre analize – smatra Ćorić.

Dodaje da i povećanje najniže plate nije sada dobro, već to pitanje treba razmatrati  na kraju poslovne godine.

– Budžeti su već usvojeni, potpisani ugovori firmi sa ino-partnerima i svako narušavanje ovih segmenata može dovesti privrednike u probleme – zaključio je Ćorić i podsjetio da je lani već dva puta povećana najniža cijena rada. Za odliv radne snage, kako dodaje Ćorić, nisu krive samo niske plate.

– Odlaze i ljudi koji imaju izuzetno dobre plate. To je više opredjeljenje i splet raznih okolnosti, nego niska primanja – dodao je Ćorić.

S druge strane, predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže povećanje plata mora što prije doći, jer samo na taj način možemo spriječiti masovni odlazak radnika.

– I poslovnoj zajednici i Vladi Srpske i sindikatima je potpuno jasno da radnu snagu koja će graditi RS mogu zadržati jedino bolji uslovi rada i veće plate i tu nema nikakve dileme – poručila je Mišićeva.

Radnici u Srpskoj u ovoj godini mogu očekivati povećanje prosječne plate na 1.000 maraka, a najniže na 500 maraka. Premijer RS Radovan Višković izjavio je i da će Vlada predložiti Narodnoj skupštini RS zakon koji će omogućiti da svim poslodavcima u realnom sektoru koji povećaju plate svojim zaposlenima, Republika iz budžeta na kraju godine vrati dio iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa. Taj zakon će se, kako ističe Višković, vrlo brzo, najkasnije za mjesec, pojaviti u Narodnoj skupštini.

(Glas Srpske)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button