Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Predstavljena monografija “Milena Dravić ili ključ snova”

U Kostajnici je sinoć promovisana monografija “Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić.

Ova knjiga hronološki prati filmsku, televizijsku i pozorišnu karijeru slavne glumice, ali i oslikava Milenu Dravić kao skromnu i humanu osobu posvećenu svom poslu.

“Ne treba mnogo povoda da se uradi knjiga o tako velikoj glumici. Ona je jedina sa naših prostora dobitnica nagrade u Kanu za žensku ulogu. Snimila je 170 filmova i u bivšoj Jugoslaviji imala veliku popularnost, ne samo ovdje, već i van granica zemlje”, rekla je Panićeva Srni.

Ona je navela da je ključ kao metaforu iskoristila u naslovu monografije jer je uz pomoć ove knjige na neki način ušla u život Milene Dravić, lično je upoznala i otkrivala njene svjetove.

“Milena je bila veliki profesionalac, ali veoma skromna i neposredna osoba. Kad sam došla u njenu kuću i rekla da ću raditi knjigu o njoj, Milena se iskreno iznenadila i bila je presrećna. Tom prilikom mi je rekla da od države nije tražila privilegije i tužno dodala da niko o njoj nikad nije napisao knjigu”, kaže Panićeva.

Autorka je dodala da u monografiji o Mileni govore njene kolege i prijatelji, među kojima su Rade Šerbedžija, Veljko Bulajić, Anica Dobra, Mira Furlan, Vojin Ćetković i Oleg Vidov, ruski glumac koji je sa Milenom glumio u filmu “Bitka na Neretvi”.

Prema njenim riječima, u knjizi su prvi put objavljene i neke fotografije iz privatne arhive Milene Dravić.

“Ova knjiga je posebna zbog bogate faktografije, ali i zbog ljudi koji su glumici bili značajni, a koji govore o njoj. Bio je to veliki izazov za mene, kome sam pristupila seriozno i na dokumentaristički način i nadam se da sam uspjela da čitaocima približim ovako veliku glumačku karijeru”, rekla je Panićeva.

Monografija je objavljena u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika na srpskom i engleskom jeziku.

Najveća srpska i jugoslovenska filmska glumica Milena Dravić preminula je u Beogradu 14. oktobra prošle godine u 79. godini.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button